REAKCIJE Potpredsjednik Narodne skupštine RS

Petković: Komšić postavlja nemoguće uvjete, usmjerene na politiku podjela

Prema njegovim riječima, Džaferović je spreman da kao prorok vidi šta će poštovati Tegeletija ako bude izabran, jer on ne poštuje odluke

Srna
15.01.2019 11:39

Petković: Govorimo o manipulacijama

Foto: Arhiv

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković ocijenio je da je izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, da neće biti izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara prije nego što se kaže "da" za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO, nemoguć uvjet koji znači politiku podjela. 

Komšić postavlja nemoguće uvjete usmjerene na politiku podjela. Prvo trebamo izabrati Zorana Tegeltiju ili nekoga drugog, a tek onda će Vijeće ministara zauzeti svoj stav o MAP-u i drugim pitanjima - rekao je Petković za medije.  

Napominjući da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao da je on spreman da poštuje zakon, a nije spreman podržati Tegeltiju, Petković je upitao kako može znati da neko neće provoditi politike, dok taj neko ne bude izabran.

- Prvi zakonski uvjet, prva obaveza i zadatak Predsjedništva je da se izabere predsjedavajući Vijeća ministara. Govorimo o manipulacijama. Nastavlja se s politikom uvjetovanja, dakle politikom podjela - upozorio je Petković.

Petković je poručio da predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik nije rekao da će blokirati bilo šta, nego će poštovati volju naroda u Republici Srpskoj.

- On ima najveći broj glasova u RS, on je rekao - legitiman je da predstavlja interese naroda u Republici Srpskoj. Ako ne bude smatrao da je neka odluka Predsjedništva dobra, ulagat će veto i tražiti mišljenje Narodne skupštine, to je njegova ustavna mogućnost - naveo je Petković.

Prema njegovim riječima, Džaferović je spreman da kao prorok vidi šta će poštovati Tegeletija ako bude izabran, jer on ne poštuje odluke.

- Brkaju se pojmovi, govori se o euroatlantskim integracijama, a postoje dvije - eurointegracije i članstvo u EU i članstvo u NATO. Treba razdvojiti ta dva puta, prije ćemo naći konsenzus. Ustav BiH zasniva se na jednakosti naroda, konstitutivnosti naroda. Dok ne budemo počeli poštovati volju svih naroda, to neće biti demokratija - poručio je on.

Na pitanje ko blokira put BiH ka EU, on je rekao da nijedan političar neće reći da je protiv EU.

- Očito da ne postoji spremnost na reforme i da se čine kompromisi. Moramo naći taj najmanji mogući sadržilac da vidimo gdje smo saglasni i gdje možemo donijeti odluke, a teže da ostavimo za kraj. Nemojte da krećemo s teškim i da ih blokiramo u startu. Partneri iz EU govorili su da EU ne uvjetuje članstvo u NATO-u. NATO treba ostaviti za neko drugo vrijeme - rekao je Petković.

NA VRH