SUD BIH

Nestalih 55.000 KM iz predmeta "Milaković" izuzeto naredbom tužioca Mihajlovića

Tereti se za nesavjestan rad u aferi "Nestali novac", iz koje je nestalo oko 225.000 maraka

Mihajlović: Tužilaštvo BiH ga tereti za nesavjestan rad u aferi "Nestali novac". Arhiv

M. AŠČIĆ

15.1.2019

Unakrsnim saslušanjem svjedoka optužbe Bogdana Bogdanovića jutros je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom i teško kompromitiranom državnom tužiocu.  

Njega Tužilaštvo BiH tereti za nesavjestan rad u aferi "Nestali novac", iz koje je nestalo oko 225.000 maraka.

Svjedok Tužilaštva Bogdanović, koji je inače šef KDP-a Suda BiH (sefa), na prošlom ročištu odgovarao je na pitanja tužioca Emira Neradina o nestalom novcu koji je dužio tužilac Mihajlović.

Ovaj svjedok ispričao je danas, između ostalog, u predmetu "Milaković" da je predao oduzeti novac Mihajlovićevoj daktilografkinji Sadini Beridan-Zuhrić, ali da je postupio prema naredbi koju je potpisao Božo Mihajlović.  

Svjedok je ispričao da je predao novac i iz drugih predmeta koje je dužio Mihajlović poput predmeta "Elipsa", "Kiss", "Zamak"..., ali da je na nekim naredbama bilo ime drugog tužioca, no, kako je pojasnio, uobičajena je praksa da tužioci potpisuju jedni za druge naredbu.

Mihajlovića je zanimalo zašto je novac iz predmeta  "Milaković i drugi" (nestalo 55.000 maraka) predat njegovoj daktilografkinji i zašto o tome nije obavijestio njega.

Svjedok je odgovorio da je postupio po naredbi i da je riječ o Mihajlovićevoj saradnici, koja je inače bila daktilografkinja šefa Odjeljenja za privredni kriminal i korupciju.

Inače, svjedok Bogdanović danas je kazao da je komisija koja je 2017. vršila popis svih nestalih predmeta iz sefa ove institucije, a kojoj je on pružao tehničku podršku utvrdila da su nestali novci iz predmeta koji je dužio Mihajlović.

- Od svih predmeta što fale, samo su Božini bili sporni, kako je to bilo tako, ja ne znam - rekao je Bogdanović.

Mihajlovićevog advokata Vladu Adamovića zanimalo je ko je odgovoran za KDP, na što je on odgovorio da misli da je to glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Inače, svjedočenje Bogdanovića trajalo je puna tri sata, a sutkinja Amela Huskić upozoravala je više puta odbranu da se skoncentrira na pitanja koja je postavljala svjedoku, uputivši brojne primjedbe Mihajloviću da, umjesto unakrsnih, postavlja direktna pitanja.  

Samo sutkinja Huskić kazala je danas da je advokatica Sedine Beridan-Zuhrić, Tatjana Savić podnijela Sudu i Tužilaštvu podnesak u kojem traži da Sud izda naredbu da se iz činjeničnog opisa optužnice izbriše ime Beridan. Kako je pojasnila, spominjanjem njenog imena sugerira se na njenu krivnju i zadire se u njena prava. 

Tužilaštvo se tome usprotivilo, dok je Adamović zatražio da ponovo treba spojiti ovaj predmet u jedan "jer imamo apsurdnu situaciju" da je žena kriminalac, a nije ni optužena.

Sutkinja Huskić kazala je da Sud ubuduće u ovom procesu neće spominjati ime Sadine Beridan nego da će se spominjati samo kao saradnik Bože Mihajlovića.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.