GODIŠNJICE

Gazi Husrev-begova biblioteka riznica i čuvar znanja

Prezentirano i djelo „Leksikon bošnjačke uleme“

O. KAVAZOVIĆ

15.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Prigodnim programom u velikoj sali obilježena je 482. godišnjica rada Gazi Husrev- begove biblioteke, koja baštini čuvanje pisane riječi i knjiga u BiH. 

Osman Lavić, direktor ustanove, na početku je istakao kako su godišnjice uvijek prilika da se prisjetimo uspjeha u prethodnim godinama i da se odrede smjernice za naredni period.

Kazao je da su u prošloj godini fondovi biblioteke obogaćeni s mnogo privatnih kolekcija, a jednu od njih donirao je rahmetli profesor Safet Halilović.

Lavić je naglasio i da je u prošloj godini rađeno na digitalizaciji knjiga i razvoju digitalne biblioteke te da sada u arhivu postoji više od 2,5 miliona djela.

Današnja manifestacija bila je prilika za promociju knjige pod nazivom „Leksikon bošnjačke uleme“, koji je izdat u publikaciji Gazi Husrev–begove biblioteke, a koji je nastao prevođenjem mnogih djela bošnjačke uleme iz osmanskog perioda.

O knjizi su govorili akademik Rešid Hafizović, prof. dr. Ismet Bušatlić i Ahmed Mehmedović, koji je predvodio pisanje ove knjige.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ukazao je na važnost ovog djela te da je ponosan što se pojavilo pod izdavačkim svodom Gazijine biblioteke, "naše riznice i čuvara znanja“.

- Nema uleme bez biblioteke, kao ni biblioteke bez uleme. Mi to imamo, i jedno i drugo, i time se ponosimo - kazao je, između ostalog, Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.