ZENICA Nakon dvije godine dječakove lavovske borbe

Ajdin krišom vježbao pa prohodao, nije htio sekirati roditelje

Kad smo vidjeli sina da hoda, suze su krenule, kaže otac dječaka, koji je dvije godine proveo u kolicima i koristio se ortopedskim pomagalima

D. PAŠALIĆ
16.01.2019 09:24

Ajdin samostalno vježbao

Ajdin Žigonja, osmogodišnji dječak iz Zenice, koji je rođen s rascjepom kičmenog stuba, nakon dvije godine lavovske borbe, odbacio je ortopedska pomagala i samostalno prohodao.

Velika podrška

Ova vijest nikoga nije ostavila ravnodušnim, posebno zato što je ovaj vedri dječak u svojoj herojskoj borbi dobio podršku ljudi širom BiH, ali i zemalja regiona. Posebno je interesantan, kako nam priča Elvis Žigonja, otac malenog dječaka, način na koji je Ajdin svojim roditeljima obznanio da može samostalno hodati.

- Ljekari su dali zeleno svjetlo da pokuša sam hodati, ali smo mu govorili da, zbog mišića, još malo sačeka. Supruga i ja smo sjedili u dnevnom boravku, a on je ušao samostalno hodajući. Ostali smo zatečeni kad se pojavio, nismo mogli obuzdati emocije. Kad smo vidjeli sina da sam hoda, suze su same krenule – govori on.

  • Elvis Žigonja: Ostali smo zatečeni kad se pojavio
    Elvis Žigonja: Ostali smo zatečeni kad se pojavio

Posebno ih je, dodaje, dirnuo njegov uspjeh zato što je dvije godine proveo u kolicima i koristio se raznim ortopedskim pomagalama. Nakon operacije u februaru 2017. godine, a potom nakon pucanja fiksatora, ponovljene iste godine u septembru, on nije mogao samostalno hodati. Borba da stane na noge i provodi najljepše godine svog života nije bila uzaludna. Mladi Žigonja uspio je u svojoj borbi. Kako nam priča dječakov otac, interesantno je i to kako je Ajdin samostalan hod vježbao u sobi, krijući to od svih.

Novi cilj

- Ostali smo zatečeni kad nam je rekao da je u sobi sam vježbao hodanje bez pomagala. Kaže, nije nas htio sekirati pa je to sam radio. To nas je posebno dirnulo, jer je njemu, ipak, svega osam godina, a toliko je osjećajan – govori nam Žigonja.

Nakon ovog velikog životnog pomaka, Ajdinu predstoji novi cilj – smršavjeti. Njegov otac ističe da su uveliko angažirali nutricionistu i da vjeruju da će Ajdin, baš kao i većina njegovih vršnjaka, imati sretno djetinjstvo, kakvo zaslužuje.

Motivirao brojnu djecu

Posebno je interesantno što je Ajdin, uprkos operacijama i dugotrajnom oporavku, učenik trećeg razreda, ide na plivanje u Sarajevo, zanima se za programiranje. - Njegova priča dirnula je mnoge, a posebno smo ponosni na činjenicu da su nam se za savjete javili brojni roditelji djece s rascjepom kičmenog stuba. Ajdin ih je, kažu, motivirao da se bore – govori nam Elvis.

Oglasi

NA VRH