POTPISANO RJEŠENJE

Mamić ostaje u BiH, odbijena molba Zagreba

Sud BiH ranije donio rješenje da nisu ispunjeni zakonski uvjeti da se Mamić izruči

Mamić: Nalazi se u Međugorju

M. Aš.

16.1.2019

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim se zvanično odbija molba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da se potraživani Zdravko Mamić, savjetnik Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, izruči toj državi. Ova informacija povrđena je jučer za “Dnevni avaz” u Ministarstvu pravde BiH.

- Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog – rečeno nam je iz Grubešinog kabineta.


Grubeša: Potpisao rješenje

To znači da će Mamić, nakon što je Sud BiH ranije utvrdio da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje, definitivno ostati u BiH. On se, podsjećamo, nalazi u našoj zemlji nakon što je dan uoči izricanja presude 6. juna prošle godine stigao u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku osudio ga je nepravosnažno na šest i po godina zatvora, zbog čega su pravosudni organi u Zagrebu i tražili njegovo izručenje Hrvatskoj. Pravosuđe Hrvatske navelo je da je Mamić bjegunac, što je on osporio.

No, kako je Mamić i državljanin Bosne i Hercegovine, a utvrđeno je i da krivično djelo za koje se tereti, nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, Sud BiH ustvrdio je da nema uvjeta za izručenje, ali je konačnu odluku morao donijeti ministar pravde. Na ovu odluku čekalo se skoro pola godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.