POBJEDA ŽRTAVA

Prvi put u historiji: Tribunal uvodi doživotne zabrane zločincu Ćoriću

Pravomoćnom presudom u slučaju „Prlić i ostali“ osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine

Valentin Ćorić. Arhiv

Vijesti.ba

16.1.2019

Valentin Ćorić, ratni zločinac i bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne i komandant Vojne policije HVO-a, danas izlazi iz zatvora nakon odsluženih više od dvije trećine kazne.

Ćorić je pravomoćnom presudom u slučaju „Prlić i ostali“ osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine u okviru udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog oružanog sukoba.

No, Valentin Ćorić ipak neće biti slobodan čovjek u punom smislu te riječi.

Naime, prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu, a izlazili su mnogi, uvedene su stroge mjere.

Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nositi oružje, pristup svjedocima, istupanje u medijima i, možda najvažnije, zabranjen mu je politički angažman. Ukoliko Ćorić za svoga života prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratit će se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

Na ovaj način prekinuta je 25-godišnja praksa Tribunala, koja je ranije omogućavala zločincima poput Momčila Krajišnika da osnivaju raznorazne asocijacije, politički djeluju ili nastupaju u medijima te nastavljaju širiti svoju dobro poznatu ideologiju. 

Ranija praksa omogućila je i da Simo Zarić, osuđeni ratni zločinac, postane zamjenik načelnika Bosanskog Šamca, da Biljana Plavšić promovira svoju knjigu u medijima...

Žrtve mučenja, maltretiranja, silovanja, porodice ubijenih, preživjeli svjedoci bili su ključni u haškim procesima dokazivanja krivice zločinaca, a sada su ispravile i još jednu nepravdu. Dakako, ne u punom smislu, ali vrlo važnu. Ovo popuštanje birokratskog mehanizma Tribunala direktan je produkt upravo njihovog djelovanja i ustrajnosti u borbi za pravdu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.