ZLOČINI Potvrđeno za Avaz.ba

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubistva generala HVO-a

Optužnicu je potvrdio sudija Reuf Kapić, a treba podsjetiti kako posmrtni ostaci generala Šantića još nisu pronađeni

H. Bijedić
16.01.2019 11:35

Abdić: Odranije osuđivan

Foto: Arhiv

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, inače federalnog zastupnika SDA, zbog ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrđeno je za "Avaz" iz Ureda portparola Kantonalnog suda u Bihaću.

- Optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra potvrđena je rješenjem ovog suda od 15. maja 2018. godine - kazao je za naš portal Džemal Jodanović iz Kantonalnog suda u Bihaću. 

Optužnicu je potvrdila sudija Edina Arnautović, a treba podsjetiti da posmrtni ostaci generala Šantića još nisu pronađeni.

Hamdija Abdić, odranije osuđivana osoba, mora ponovo na suđenje jer je Tužilaštvo USK podiglo optužnicu protiv njega zbog sumnje za organizaciju i podmuklo ubistvo Šantića. 

Osim Abdića, Tužilaštvo USK podiglo je optužnicu i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog istog zločina.

Zanimljivo je da je optužnica podignuta prije nekoliko mjeseci, a pravosudne institucije nisu poslale nikakvo saopćenje za javnost tim povodom. 

Podsjećamo, 2007. godine, zajedno s Eminom Pivićem, svojim najbližim saradnikom, Abdić je osuđen na ukupno pet godina zatvora zbog premlaćivanja i reketiranja privrednika Nedžada Bajrića iz Cazina. Teške tjelesne povrede Bajriću je nanio pokušavši da iznudi od njega 200.000 njemačkih maraka.

Iako je na sve načine pokušavao izbjeći izdržavanje svoje dvogodišnje kazne, on je 2009. uhapšen i sproveden u KPZ Zenica. 

Abdić je jedan od aktera pucnjave iz 2014. godine, kada je Selver Vojić, bivši portir u Vladi USK, ispalio više hitaca u pravcu njegovog automobila Porsche Cayenne. Vojić je, navodno, pucao na Agima Murtića, koji je inače Abdićev tjelohranitelj i bio je u društvu s Tigrom.

NA VRH