SARAJEVO

Emiru Sladiću godina i osam mjeseci zatvora zbog pronevjere 132.718 KM

Tužilac Senad Osmić, nezadovoljan visinom kazne, najavio žalbu Vrhovnom sudu FBiH

Kantonalni sud Sarajevo: Prihvaćena argumentacija Tužilaštva

B. C.

16.1.2019

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu prihvatilo je argumentaciju postupajućeg tužioca Senada Osmića, te donijelo osuđujuću presudu kojom je Emiru Sladiću izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu i osam mjeseci zbog počinjenog krivičnog djela pronevjere.

Tužilac Osmić, nakon objave presude, kratko je prokomentirao da nije zadovoljan visinom izrečene kazne. On je kazao da će, nakon što zaprimi pismeni otpravak presude, uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH zbog odluke o kazni koja je, s obzirom na to da se radi o koruptivnom krivičnom djelu, prema njegovom stavu, preblago odmjerena.



Osmić: Kazna preblago odmjerena

Prema navodima iz optužnice, blagajnik preduzeća "Centrotrans eurolines" iz Sarajeva Emir Sladić teretio se za pronevjeru 132.718 maraka, čime je oštetio ovo preduzeće.

U optužnici se navodi da je Sladić krivično djelo počinio od 2007. do 22. oktobra 2012. godine, a u to vrijeme bio je i vodič u agenciji "Ferhadija - Sarajevo Centrotrans eurolines".

Optužnica ga tereti da je u spomenutom periodu sukcesivno uzimao novac iz redovnih poslovnih prihoda od pružanja usluga agencije i zadržavao ga za sebe.

Primljeni novac za usluge nije evidentirao niti polagao u blagajnu iako je bio obavezan da to učini. Sladić je uzimao novac u iznosima od 1.000 do 7.922 marke - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je tako uzeo novac od najmanje 37 osoba, od kojih su neke radnici preduzeća "Sporttours", "Bh fest", te Druge gimnazije.

Osim ovoga, optužnica tereti Sladića da je pravio fiktivne fakture za aranžmane koji nisu postojali.

Tako je pravio nekoliko fiktivnih uplatnica na ime nepostojećih aranžmana i to za firme: "Atako trgovina Mostar" od 30. oktobra 2011. godine u iznosu od 1.345 maraka, SMC Sarajevo od 30. oktobra 2011. godine u iznosu od 3.484 marke te za Gimnaziju od 31. oktobra 2007. godine u iznosu od 2.450 maraka.

Sladić je optužen da je pravio fiktivne fakture za aranžmane sa osam osoba za putovanja na razne destinacije, među kojima je bila i Portugalija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.