SAOPĆENJE

SBB podržava stav Komšića i Džaferovića u vezi s NATO-om

Interes Bosne i Hercegovine jeste što brže formiranje novog Vijeća ministara

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić

Pres-centar SBB-a

16.1.2019

Savez za bolju budućnost (SBB) izražava punu podršku stavovima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u vezi s deblokadom NATO puta, kao ključnim preduslovom za formiranje novog saziva Vijeća ministara.

Posebna odgovornost i obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama jeste podsjećanje da je NATO imao ključnu ulogu u zaustavljanju otpočetog genocida nad Bošnjacima, pa shodno tome, pristupanje naše zemlje ovom savezu mora biti shvaćeno i kao državni i kao nacionalni interes.

SBB u svojim osnivačkim i programskim aktima, kao i cjelokupnom dosadašnjem djelovanju, euroatlantske integracije tretira kao prioritet u vanjskopolitičkom, odbrambenom, sigurnosnom, ali i ekonomskom i integracijskom smislu.

Trenutna geostrateška situacija u svijetu i našem regionu obavezuje sve članove Predsjedništva BiH da pristupanje NATO savezu prepoznaju kao trajni strateški interes Bosne i Hercegovine, i svih njenih građana, te da se shodno tome svakodnevno i ponašaju u institucijama države.

Interes Bosne i Hercegovine jeste što brže formiranje novog Vijeća ministara, što je odgovornost i obaveza onih političkih stranaka koje su dobile najveći broj mandata. 

Također, prilikom formiranja novog Vijeća ministara resor odbrane treba voditi osoba kontinuiteta koja će, kao i dosadašnja ministrica, uložiti maksimalne napore da se osigura što skoriji prijem naše zemlje u NATO savez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.