REAKCIJE

Šarović: Pitanje ANP-a dobilo veću političku dimenziju od samog značaja

Šarović: Sve dobilo veću dimenziju. Arhiva

Fena

16.1.2019

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, na novinarsko pitanje zašto se odgađa usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), odgovara da je to pitanje dobilo mnogo veću dimenziju, prvenstveno političku, od samog suštinskog značaja dokumenta. 

- Procedura i stavovi koje su zauzeli ključni politički faktori u BiH znače da je neophodno da se ovo pitanje ne prelama samo preko Vijeća ministara u tehničkom mandatu. Ljestvica je podignuta suviše visoko. Imamo, rekao bih, maksimalne zahtjeve koji dolaze s različitih strana - Republika Srpska je čak najavila i kazne za sve učesnike i predstavnike iz RS koji se ne budu pridržavali odluka i stavova institucija RS. Time se sužava prostor za bilo kakvo pojedinačno, lično tumačenje i, rekao bih, potcjenjivanje karaktera, značaja i podobnosti ovog dokumenta. I u tom smislu, ja vodim inicijativu, s obzirom na njegov karakter akcionog plana koji sadrži u sebi obaveze u procesu približavanja NATO-u, kako za državni nivo tako i za entitetski, da se ti nivoi vlasti potpuno jasno izjasne o ovom dokumentu - rekao je Šarović.

Od izjašnjavanja tih institucija, zaključio je, zavisi i način postupanja i glasanja predstavnika u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz Republike Srpske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.