SARAJEVO

VSTV: Osigurati sredstva za rad na predmetima ratnih zločina

Poziva predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da u okviru budžeta za 2019. godinu odobre dovoljna sredstva u budžetima pravosudnih institucija

VSTV: Završna faza implementacije projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH"

Fena

17.1.2019

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) ponovo poziva predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da u okviru budžeta za 2019. godinu odobre dovoljna sredstva u budžetima pravosudnih institucija za osiguravanje plaća i naknada tužilaca i sudija koji se trenutno finansiraju u okviru Projekta IPA 2013, državnog paketa pomoći.

Ističu da je u toku završna faza implementacije projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH", koji se finansira uz podršku Evropske unije.

Na temelju ugovora o grantu, Evropska unija je u proteklom periodu osigurala značajna sredstva namijenjena za finansiranje ljudskih kapaciteta i materijalnih troškova za procesuiranje predmeta ratnih zločina u okviru 15 tužilaštava i osam sudova u Bosni i Hercegovini.

Tokom implementacije projekta imenovan je 21 tužilac i sudija čije su se plaće i naknade u proteklih pet godina finansirale iz donatorskih IPA sredstava.

Osim tužilaca i sudija, iz projektnih sredstava je finansirano i 114 pozicija pratećeg netužilačkog i nesudskog osoblja.

Kako je planirano da Projekt bude finaliziran tokom 2019. godine te da u narednim fazama projekta nije predviđeno finansiranje plaća tužilaca i sudija, nego isključivo pratećeg osoblja, VSTVBiH je u više navrata pozivao nadležna ministarstva finansija i pravde u Bosni i Hercegovini da prilikom pripreme budžeta za 2019. godinu imaju u vidu da finansiranje plaća i naknada tužilaca i sudija treba biti preuzeto i osigurano u okvirima redovnih budžeta pravosudnih institucija.

Nažalost, iz VSTV-a konstatira da njihovi pozivi nisu uzeti u obzir prilikom utvrđivanja budžeta na nekim od nivoa vlasti te su izrazili zabrinutost činjenicom da odobrenim budžetom pravosudnih institucija za 2019. godinu u Republici Srpskoj nisu osigurana dovoljna sredstva kako bi bilo preuzeto finansiranje plaća svih tužilaca i sudija iz redovnog budžeta institucija, saopćeno je iz VSTV-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.