NAJAVA

Šarović: Uskoro sastanci o okidanju prištinskih taksi BiH

Bedžet Pacoli, ministar vanjskih poslova Kosova, izjavio da se ne može odbiti zahtjev SAD za ukidanje carina

Mirko Šarović. Arhiv

Srna

17.1.2019

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara u tehničkom mandatu, izjavio je da su u toku intenzivne pripreme za sastanke eksperata iz BiH i Kosova na kojima bi trebao postići dogovor o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz BiH.

Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uvjete da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer je naš primarni cilj da zaštitimo domaće privrednike koji posljednjih mjeseci ne mogu izvoziti u skladu s pravilima slobodne trgovine i spriječimo daljnje štete - izjavio je Šarović Srni. 

On je dodao da se ishod ovih sastanaka ne može predvidjeti te dodao da je važno da su prištinske vlasti pristale na pregovore.

Prištinska vlast je početkom novembra prošle godine usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH.  

Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na teritorij  Kosova, a porijeklom su iz Srbije i BiH, da bi krajem novembra taksa povećana na 100 posto.

Bedžet Pacoli, ministar vanjskih poslova Kosova, izjavio je da se ne može odbiti zahtjev SAD za ukidanje carina na proizvode iz BiH i Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.