STAVOVI

Bevanda: Tužno je da neki Banju Luku smatraju neprijateljskim teritorijem

Postoje jasne zakonske procedure za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, da se znaju rokovi i šta su čije obaveze, kaže Bevanda

Bevanda: Tužno je da je 24 godine nakon rata prisutan takav govor mržnje. Arhiv

Srna

17.1.2019

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da nije očekivao toliki izliv mržnje zbog njegovog prisustva akademiji povodom dana Republike Srpske, ocijenivši da je tužno da je za one koji tvrde da su patriote Banja Luka neprijateljski teritorij.

Govoreći o napadima zbog njegovog prisustva akademiji u Banjoj Luci povodom 9. januara, Bevanda je rekao da nije očekivao takvu histeriju iako je navikao da se prave spinovi zbog raznih pitanja. 

- Ne znam šta je gore bilo, medijsko i političko huškanje ili komentari na društvenim mrežama. Tužno je da je 24 godine nakon rata prisutan takav govor mržnje i tužno je da je za one koji tvrde da su patriote Banja Luka neprijateljski teritorij. Mržnju ne razumijem i ne pristajem na nju, zato sam s ovom temom završio i nadam se da neće biti sličnih situacija da moram na sličan način reagirati - rekao je on za današnji "Glas Srpske".

Komentirajući stavove hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji uvjetuje imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa BiH, odnosno otvaranjem puta za članstvo u NATO, Bevanda je rekao da postoje jasne zakonske procedure za imenovanje predsjedavajućeg, da se znaju rokovi i šta su čije obaveze, te da je neophodno držati se Ustava i zakona, jer sve mimo toga ne doprinosi rješenju. 

Bevanda, koji je i visoki funkcioner HDZ-a BiH, rekao je za današnji "Glas Srpske" da je još rano govoriti o personalnim rješenjima u novom Vijeću ministara, ali je napomenuo da će njegova stranka razgovore o formiranju vlasti voditi odgovorno i transparentno.

Kada je riječ o budžetu za 2019. godinu, Bevanda je naglasio da je on, prema odluci Fiskalnog vijeća i usvojenog Globalnog finansijskog okvira, ove godine viši za 16 miliona KM i ukupno iznosi 966 miliona KM. 

- Prethodnih sedam godina budžet je bio 950 miliona KM i zahvatanja sa jedinstvenog računa su bila 750 miliona KM i sada je predloženo povećanje od 16 miliona KM, a oko osam miliona KM od tog povećanja planirano je za plaće policajaca, jer smo imali izmjene zakona u prošlom sazivu Parlamenta BiH - naveo je on.

Bevanda kaže i da će Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara učiniti sve da se ispoštuju procedure i da se finansiranje vrši neometano, te dodao da je Zakonom o finansiranju institucija regulirano i da nema zastoja u otplati vanjskog duga čak i kada je privremeno finansiranje na snazi.

- Problema ne bi trebalo biti, a ja kao ministar finansija nisam u poziciji da procjenjujem kada ćemo imati usvojen budžet jer je poznato da ga, nakon prihvatanja u Vijeću ministara, predlaže Predsjedništvo BiH i usvaja Parlamentarna skupština BiH - naveo je Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.