PROCESI

Koje su Delimustafiću određene mjere zabrane i ko je založio nekretnine u Sarajevu da izađe na slobodu

Založeni stanovi nalaze se u Kranjčevićevoj ulici na brojevima 8 i 43, na drugom i petom spratu

M. AŠČIĆ

17.1.2019

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je jučer prijedlog odbrane da optuženom Aliji Delimustafiću, bivšem ministru policije BiH, bude određena kaucija od milion maraka u nekretninama kako bi se branio sa slobode uz mjere zabrane.

Optuženo 40 ljudi

Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu "Pravda", nalazi se u pritvoru već skoro tri godine, a da suđenje nikad nije ni počelo. U ovom procesu optuženo je ukupno 40 osoba, a samo je Delimustafić u pritvoru.

Sud je u rješenju, kako saznajemo, Delimustafiću odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta boravišta, odnosno adrese stanovanja. Odlukom postupajućeg sudije Igora Todorovića, Delimustafiću je zabranjeno i putovanje i određeno da policija jednom dnevno kontrolira nalazi li se na prijavljenoj adresi


Delimustafić: Branit će se sa slobode

Naređeno je i privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranjeno izdavanje novog pasoša i lične karte. On će se naći na slobodi čim postane pravosnažna odluka Suda, tačnije Zemljišnoknjižni odjel u Općinskog suda u Sarajevu upiše hipoteku na založenim nekretninama.

Prema informacijama „Avaza“, Delimustafić je založio troiposoban stan u Kranjčevićevoj ulici u Sarajevu na broju 8, na drugom spratu, čiji je vlasnik njegov brat Mirsad. Vrijednost ove nekretnine, prema procjeni sudskog vještaka, iznosi 360.800 KM.

Poslovni prostor


Kao jamstvo za slobodu založen je i troiposoban stan u Kranjčevićevoj ulicu na broju 43, na petom spratu. Vrijednost ove nekretnine, čiji je vlasnik Delimustafićev brat Enes, procijenjena je na 308.200 maraka.

Na istoj adresi i istom spratu založen je i dvoiposoban stan koji je, također, u Enesovom vlasništvu, vrijedan 159.500 maraka.

No, nisu samo braća Mirsad i Enes založila imovinu kako bi Alija Delimustafić bio pušten na slobodu. I brat Hajrudin založio je poslovni prostor koji je u njegovom vlasništvu, vrijedan 172.800 maraka. Ovaj poslovni prostor nalazi se u ulici Ferhadija bb, u poslovnom objektu Kvadrant 11.

Ako pobjegne, imovina će biti prodata

Odlukom Suda o određivanju jamstva i mjere zabrane, navedeno je da će se, ako se Delimustafić ne bude odazivao na pozive Suda ili pobjegne, donijeti posebno rješenje  kojim će biti određeno da nekretnine na kojima je određena hipoteka budu prodate, a novac prebačen na budžet FBiH.

Također, hipoteka će se brisati tek nakon što se pravosnažno okonča krivični postupak rješenjem o obustavi ili ako se donese presuda i optuženom izrekne kazna zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.