MANIFESTACIJE

Očekuje se više od 10 hiljada učesnika na obilježavanju 77. godišnjice Igmanskog marša

Centralna manfistacije održat će u 13 sati na Velikom polju

S ranijeg obilježavanja

R. BALIĆ

17.1.2019

Ovogodišnja, 77. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe, održat će se u subotu, 26. januara, na Igmanu.  

Tog dana građani Sarajeva i ostalih mjesta BiH, planinari, izviđači, gorani, delegacije iz svih republika bivše Jugoslavije, antifašisti iz Austrije, Italija i drugih zemalja, evocirat će sjećanje na jedinstvenu vojnu operaciju, kada je 500 boraca Prve proleterske brigade iz opsade jakih njemačkih snaga na Romaniji krenulo u proboj prema Sarajevu. Njihov plan je bio da se domognu tada oslobođene Foče. Proboj je započeo 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje.

Prijelaz preko Igmana je izveden noću između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legendaran po 40 teško promrzlih boraca koji su prebačeni na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih dijelova tijela bez narkoze.

Kako su nam kazali u Organizacionom odboru, i ove godine na Igmanski marš dolazi Albin Pibernik, tada jedanaestogodišnji dječak, koji je s majkom ljekarom prepješačio ovu planinu, kasnije je postao pilot bivše JNA. Njegov lik se pojavljuje i u kultnom jugoslavenskom filmu „Igmanski marš“.

Prema programu manifestacije, okupljanje učesnika je 26. januara u 10 sati ispod podvožnjaka u Hadžićima. U 10.30 sati je polaganje cvijeća na spomenik na Brezovači, gdje će se održati kraća prigodna manifestacija.

Formiranje kolone i početak Igmanskog marša ka Velikom polju je u 11 sati. Centralna manfistacije održat će u 13 sati na Velikom polju na kojem će se pored domaćina Kantonalnog odbora SUBNOR-a obratiti i brojni gosti, a izvesti će se i progodan program.

Nakon manifestacije za sve prisutne organizvan je ručak - vojnički pasulj i druženje učesnika marša.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.