ISLAMSKA ZAJEDNICA

Nihad Mehmedović sekretar Rijaseta, a Nusret ef. Abdibegović muftija banjalučki

Donesena i odluka o organizaciji akcije prikupljanja dobrovoljnih priloga (sergije) za izbjegla i raseljena lica iz Sirije

Sjednica Rijaseta IZ u BiH. Agencije

Fena

17.1.2019

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića danas je održana prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta IZ u BiH, a za sekretara te institucije imenovan je Nihad Mehmedović. 

Na sjednici je usvojen Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika s kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa, a donesena je i odluka o dodjeli stipendija posebno nadarenim studentima iz Bosne i Hercegovine i iz drugih balkanskih zemalja.

Na prijedlog reisa Kavazovića donesena je odluka o organizaciji akcije prikupljanja dobrovoljnih priloga (sergije) za izbjegla i raseljena lica iz Sirije, te je istaknuto da je IZ u BiH već pomagala izbjeglicama smještenim u kampovima, kako u Siriji tako i u susjednim državama, i to će, zbog pristiglih informacija o teškoj humanitarnoj situaciji, s kojim se ovi ljudi suočavaju daleko od očiju svjetske javnosti, nastaviti činiti.

Također je donesena odluka o integraciji IIN Preporod i MINA-e u Media centar Islamske zajednice, a prihvaćena je i inicijativa za formiranje programskog savjeta Media centra te data saglasnost za raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje izvršnog direktora Media centra i urednika web-portala.

Članovi Rijaseta razmatrali su više kadrovskih pitanja u organima i institucijama Islamske zajednice kao i izmjene i dopune članova komisija, odbora, redakcija i timova.

Dosadašnji član Rijaseta Nusret ef. Abdibegović je imenovan za banjalučkog muftiju, a uz iskrene čestitke za angažman u ovoj instituciji članovi Rijaseta su, pored ostalog, istakli da muftija Abdibegović uživa ugled u Islamskoj zajednici kao vrstan teolog i uspješan dugogodišnji muftija travnički.

Zaposlenik Rijaseta Faruk Hašimović premješten je na mjesto šefa Odjela za pravne i kadrovske poslove, a data je i saglasnost za imenovanje Damira Alihodžića za direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Za predsjednika Disciplinske komisije Rijaseta nakon odlaska muftije Osmana ef. Kozlića na dužnost muftije IZ u Evropi izvan domovinskih zemalja imenovan je prof. Mustafa Sušić.

Na sjednici su razmatrani zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija, javljaju agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.