SUD BIH

Kemal Ademović: Komandant Vikić nema ništa s ubistvom zarobljenika

Ademović: Reagirao bih kao Vikić / Vikić: Obavijestio nadležne. Arhiv

B. C.

17.1.2019

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane svjedok Kemal Ademović danas je pred Vijećem Suda BiH u nastavku suđenja za ratni zločin u Velikom parku, gdje su ubijeni zarobljeni vojnici, između ostalog, kazao da mu je Dragan Vikić, koji je tada bio komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, kazao da je nadležne obavijestio o događaju. Ademović je mišljenja da je Vikić to i uradio.    

Nadležni su, prema Ademoviću, bili ministar MUP-a RBiH, njegov zamjenik i pomoćnici.

- S dovođenjem i ubistvom zatvorenika, sasvim sam siguran, komandant Vikić nema ništa. To je moje ljudsko i profesionalno mišljenje. Komandant je takva osoba koja u životu ne bi takvo nešto mogla narediti. Za provođenje i dovođenje ne mogu ništa reći jer nisam bio svjedok. Da sam bio, tvrdim da bih isto reagirao kao Vikić - kazao je Kemal Ademović, koji je bio Vikićev zamjenik.

Ademović je ponovio da Specijalna jedinica ni u kakvoj situaciji ne vrši uviđaj, već da su to radili Centar javne sigurnosti i Sekretarijat unutrašnjih poslova, koji je imao službu za kriminalitet. Svjedok je bio decidan rekavši da Dragan Vikić nije mogao narediti da se obavi uviđaj, jer takve radnje nisu u opisu posla Specijalne jedinice.

- Jedinica Juke Prazine nije bila pod efektivnom komandom Dragana Vikića - kazao je Ademović.

Vikić je, prema njegovim riječima, nakon pobune svojih specijalaca, naredio Jukinoj jedinici da ode iz Doma policije. Svjedok je pojasnio da je Specijalna jedinica mogla djelovati samo prema naredbi ministra MUP-a RBiH, njegovog zamjenika i pomoćnika.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Vikićeve advokatice Adne Dobojlić, Ademović je, također, ponovio da su u Domu policije 1992. godine u jednoj kancelariji sjedili pripadnici Državne sigurnosti koji su provodili saslušanja. 

Ademović se prisjetio da su ljudi iz Državne sigurnosti jedne prilike saslušavali snajperiste koji su bili dovedeni.

Kemal Ademović je, također, ponovio da je poslije rata kao mogući egzekutor spominjan Nedžad Herenda. Kada je bio direktor AID-a, Ademović je saznao da je Herenda bio u rezervnom sastavu Državne sigurnosti.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. januar.

U predmetu "Veliki park", osim Dragana Vikića, optuženi su Jusuf Pušina, koji je bio pomoćnik ministra tadašnjeg MUP-a RBiH, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.