SARAJEVO

Kasim: Moja kćerka je najljepša, ali nagrada je bila ciganska

Nemam želju da se bavim manekenstvom ili sličnim poslom. Želim da idem u školu, da upišem medicinski fakultet i da budem doktorica, kaže Belma

Porodica Zahirović: Ponosni na kćerku i sestru. M. Tabaković

E. Trako

17.1.2019

Moja curica je pobijedila i proglašena je najljepšom Romkinjom, ali nagrada za tu pobjedu bila je ciganska, da budem iskren, kaže Kasim Zahirović, otac 13-godišnje Belme Zahirović, koja je izabrana za misicu na 45. balu Roma održanom prekjučer u Sarajevu.  

Škola pomaže

Nekad je Bal Roma okupljao stotine posjetilaca, takmičarki od deset do 18 godina i birala se najljepša. Poslije takmičenja - sijelo, kolo, pjesma, dobra kapljica. Ove godine bilo je nešto skromnije. Ipak, to ne umanjuje značaj titule koju je ponijela djevojčica Belma.

Posjetili smo ih jučer u njihovoj kući u sarajevskom naselju Gorica. Belmina majka Džemila i otac Kasim dočekali su nas ispred kuće.

- Ja sam Sarajlija. Meni je Goran Bregović komšija, mi smo djeca s asfalta. Drago mi je što je moje dijete izabrano za najljepše, to znači da smo njena majka i ja lijepi – govori Kasim kroz smijeh.

Na mobitelu nam pokazuje snimak iz noći kada je Belma proglašena najljepšom i televizijski prilog o Đurđevdanu na Gorici.

- Mi Cigani nemamo komplekse. Hoćemo i u školu, hoćemo i raditi. Samo ne damo da nas iko ponižava. Osnovna škola „Hasan Kikić“ dosta nam pomaže kroz edukaciju naše djece – kaže Kasim Zahirović.

Pomalo je razočaran odnosom lokalnih vlasti prema njihovom naselju, prije svega Općinom Centar i načelnikom Nedžadom Ajnadžićem.


Belma Zahirović: Moji drugovi iz razreda su mi podrška

- Cigan je veći od mene - kritičan je Zahirović.

Belma pita našeg fotografa da li da obuče plavu haljinu.

- Nemam želju da se bavim manekenstvom ili sličnim poslom. Želim da idem u školu, da upišem medicinski fakultet i budem doktorica – otkriva nam svoje planove. 

Kaže da su joj velika podrška u izboru za najljepšu Romkinju bili drugarice i drugovi iz razreda. 

- Svi su bili uz mene i znam da im je drago zbog pobjede. Želim da zahvalim i svojoj učiteljici koja me učila do 4. razreda – kaže Belma. 

Imaju i sina

Majka Džemila također je presretna. 

- Imamo mi još jedno dijete, sina Belmina. I on ide u školu. Ja sam iz Zenice, udala sam se u Sarajevo. I sretni smo. Slavimo i Bajram i Božić i Đurđevdan. Svi dobri ljudi nama su prijatelji – kaže Džemila.

Nuko Grebović dao nam je hljeb u ruke

- Supruga je školovana, položila vozački, dobili smo posao, stan, i duševno i materijalno nam je pomogao Nuko Grebović (bivši direktor „Pokopa“, aktuelni vijećnik OV Centar i Gradskog vijeća, op. a.). Dao nam je hljeb u ruke. Stan, namještaj, posao, ženu mi je iškolovao, zaposlen sam u komunalnom preduzeću „Rad“. Nikad mu se ne mogu odužiti koliko je toga učinio za mene - potcrtao je Kasim Zahirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.