BIHAĆ Među migrantima ima i onih koji rade, nađu životne saputnike i prilagođavaju se životu u našoj zemlji

Muhsin našao djevojku, planira da se oženi i ostane u BiH, Muhamed sanja vlastiti frizeraj

Možda odem u Sarajevo, jer je dosta mojih prijatelja tamo i većina ih ima posao, a s obzirom na svoje mogućnosti, mislim da neću imati problema prilikom traženja posla, kaže Safi, koji govori pet jezika

M. MUJADŽIĆ
19.01.2019 14:47

U Bihaću boravi više od 1.500 migranata

Više od 1.500 migranata i izbjeglica u Bihaću smješteno je u prihvatni centar “Bira”. Iako su već mjesecima zarobljeni među granicama, nadomak Evropske unije, život ovim ljudima nije stao. Prilagođeni uvjetima, usavršavaju svoja zanimanja i nešto zarade kako bi preživjeli.

- Kad smo stigli ovdje, u ovaj centar, počeo sam šišati ljude. Za šišanje mi, u prosjeku, daju tri marke i od toga što zaradim, kupim nove makaze ili češalj, a za novac koji mi ostane, kupim nešto hrane – govori nam Muhamed iz Irana.

Bez problema

Uvjeti za dostojan život još su nedosanjan san, ali frizer Muhamed kaže da je zadovoljan. - Ovdje, u “Biri”, nema problema s ljudima, dobri su svi prema nama, koji ne pravimo probleme. Zadovoljan sam, jer nekad ima toliko mušterija da dnevno zaradim skoro 60 maraka, što mi je dovoljno za sve moje potrebe - kaže Muhamed, koji želi da ode u Njemačku.

  • Muhamed zadovoljan obimom posla
    Muhamed zadovoljan obimom posla

Problemi s kojima se susreću kad pokušaju prijeći granicu, i dalje su isti.

- Posljednji put sam nakon dva dana putovanja uspio skoro doći do Slovenije. No, uhvatila nas je hrvatska policija, istukla, oduzela nam stvari i vratila nas u BiH. Ipak, neću odustati od cilja, odnosno od odlaska u Njemačku - kategoričan je ovaj Iranac.

Muhamed nije jedini frizer u migrantskom centru “Bira”. Svoje talente pokazuju i ostali pa ne isključuju ni mogućnost otvorenja radnje u gradu na Uni.

Novi grad

Među onim dijelom migranata i izbjeglica koji su Bihać prihvatili kao svoj novi grad za život je i Afganistanac Muhsin Safi. U Bihaću boravi već šest mjeseci i tu planira ostati. Neophodnu dokumentaciju za azil već je predao i nada se poslu u što skorije vrijeme. Osim toga, ovdje je upoznao i djevojku, s kojom želi graditi zajedničku budućnost.

  • Safi: Želi da legalno ostane u BiH
    Safi: Želi da legalno ostane u BiH

- Imam velike planove i želim ostati. Planiram da se oženim djevojkom koju sam upoznao ovdje. Kad se oženim, možda odemo u Sarajevo, jer je dosta mojih prijatelja tamo i većina ih ima posao. Ako mi odobre moj zahtjev i ostvarim prava kao i ostali građani, možda ostanem i u Bihaću. Mogao bih raditi kao prevodilac, jer poznajem pet stranih jezika. S obzirom na svoje mogućnosti, mislim da neću imati problema prilikom traženja posla. Samo želim da to bude na legalan način. Na kraju je svejedno gdje ću raditi, u Bihaću, Mostaru ili u Sarajevu - kaže Safi.

Uči bosanski

Dok čeka pozitivan odgovor na zahtjev za azil, Muhsin vrijedno uči bosanski jezik. Nakon što dobije azil, kaže, planira da pronađe posao, ali i da paralelno nastavi sa školovanjem.

NA VRH