HAN-PIJESAK Podijeljena pomoć povratnicima u Stoborane

„Merhamet“ reagirao na vapaj

Sada smo, praktično, u blokadi i dugujemo ogromnu zahvalnost aktivistima „Merhameta“ koji su nekako uspjeli doći do našeg sela i dopremiti dragocjenu pomoć, kaže Ibro Čardaković

M. B.
19.01.2019 13:47

Humanitarci uspjeli doći do mještana

Snijeg je zatrpao skoro sve puteve koji vode do rijetkih povratničkih naselja u općini Han-Pijesak, što je dodatno otežalo uvjete života malobrojnih njihovih stanovnika. Na vapaj za pomoć upućen iz sela Stoborani odazvali su se predstavnici Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla i za 22 mještanina dopremili pakete s osnovnim životnim namirnicama i odjećom.

 

  • Otežani uvjeti života malobrojnih stanovnika
    Otežani uvjeti života malobrojnih stanovnika

- Kada su putevi prohodni, trgovci iz Han-Pijeska dovoze nam sve što je potrebno. Sada smo, praktično, u blokadi i dugujemo ogromnu zahvalnost aktivistima „Merhameta“ koji su nekako uspjeli doći do našeg sela i dopremiti dragocjenu pomoć - kaže Ibro Čardaković, povratnik u Stoborane.

S više od 60 godina života, on spada u mlađe mještane ovog sela. Povratnici uglavnom preživljavaju od penzije i pomoći rodbine iz Sarajeva i dijaspore, a rijetki među njima koji su radno sposobni bave se stočarstvom.

  • Preživljavaju od penzije i pomoći rodbine
    Preživljavaju od penzije i pomoći rodbine

- Naša je misija da pomažemo sve koji su u nevolji, a povratnici u mnogim naseljima manjeg entiteta to svakako jesu - rekla je Mensura Husanović, direktorica RO „Merhameta“ Tuzla, najavljujući nastavak podrške ovim ljudima.

NA VRH