SAOPĆENJE

Forto: Građani KS najviše trpe zbog nepostojanja zakona o plinu u Federaciji BiH

Redovna i stabilna isporuka energenta te formiranje njegove cijene svake godine za građane predstavlja poseban izvor nesigurnosti

Avaz.ba

18.1.2019

Redovna i stabilna isporuka plina Kantonu Sarajevo te formiranje cijene plina prema domaćinstvima i pravnim licima svake godine za građane KS predstavlja poseban izvor nesigurnosti. Upravo je to bila tema niza sastanaka koje je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao s ekspertima u oblasti energetike. Neuređenost u ovoj oblasti najviše trpe građani Kantona Sarajevo: 

- Sramota je da Federacija BiH nema zakon o plinu i Kanton Sarajevo kao najveći potrošač plina svake godine strahuje da li će plina biti i po kojoj cijeni će on biti isporučen. Kako je moguće da energetska, pa i socijalna sigurnost 400.000 stanovnika ovisi o dobroj volji nekog ministra ili direktora neke federalne firme - nije krio svoje nezadovoljstvo premijer Forto zbog ovakve situacije.

On je, u ime Kantona Sarajevo, zatražio od Federalne vlade da predloži zakon o plinu kojim će ova strateška pitanja urediti nezavisni regulatori te poručio da ona se smiju biti prepuštena dobroj volji politički imenovanih dužnosnika.

- Ako je Republika Srpska mogla uraditi upravo to, donijeti zakon o plinu na entitetskom nivou, da li postoji razlog da to ne uradi i Federacija? - pitanje je premijera upućeno prema Vladi Federacije BiH, od koje je zatražio da se pod hitno izjasni o ovom pitanju i uvede red u sektor isporuke i distribucije plina, jer građani Kantona Sarajevo očekuju dugoročnu stabilnost kod isporuke ovog ključnog energenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.