STAVOVI

Radončić: SBB neće biti smetnja koaliranju Bh. bloka sa SDA, mi nismo dio te priče

SBB je prevelika i preozbiljna stranka da to sebi dozvoli i rezultat daje snagu da na svim nivoima budu lideri opozicije, kaže Radončić

Radončić: Mi ne želimo da varamo svoje glasače. Arhiv

Avaz.ba

18.1.2019

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je za Klix.ba kako njegova stranka neće ulaziti u koaliciju sa SDA te da će se povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo nakon što Bosanskohercegovački blok otkrije javnosti da ide u formiranje vlasti sa strankom Bakira Izetbegovića.

Radončić je istakao da sve ostaje kao i u noći nakon objavljivanja kompromitiranih izbornih rezultata te da je SBB iz kurtoaznih razloga poslao svoju delegaciju na sastanak s delegacijom SDA, i to bez predsjednika stranke i na kratki sastanak. On je podsjetio na izjavu potpredsjednice SBB-a Edite Đapo nakon sastanka, a koja je kazala da nema govora o koaliranju sa SDA.

- Budžet su naši zastupnici u Parlamentu FBiH podržali zbog interesa građana i to je već objašnjeno javnosti. Također, s obzirom na relevantne informacije da će Bh. blok prihvatiti poziv SDA da koaliraju, SBB smatra da stranke ljevice mogu otići u koaliciju sa SDA, ali SBB-a nema u takvoj priči. Mi ne želimo da varamo svoje glasače, to bi bilo neodgovorno, ali bi bilo neodgovorno i da opstruiramo uspostavu vlasti i buduću koaliciju SDA i stranaka ljevice - kazao je Radončić za Klix.ba.

Otvoreno je poručio da će se, kada Bh. blok i SDA objave svoj dogovor, SBB povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

- SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnom i državnom nivou niti sa SDA, ali ni s Bh. blokom. To bi značilo da učestvujemo u igri međusobnog slabljenja pregovaračkih pozicija budućih koalicionih stranaka, odnosno SDA, i s druge strane SDP-a, DF-a i Naše stranke - rekao je Radončić.

Kako kaže, SBB je prevelika i preozbiljna stranka da to sebi dozvoli i rezultat im daje snagu da na svim nivoima budu lideri opozicije.

- Mi smo ispoštovali naše kolege iz Bh. bloka na nivou dva kantona, u Sarajevu i USK, ali je očigledno da su oni promijenili prioritet koaliranja u hodu i dogovor da se takva vlast uspostavi na svim nivoima. Naše je da to razumijemo i poželimo uspjeh novoj koaliciji. Smatram da bi bilo neodgovorno prema građanima da država i FBiH nemaju kvalitetnu opoziciju - zaključio je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.