BOSNA I HERCEGOVINA

Novi život na balkanskoj ruti nade: Iranka rodila dijete u Bihaću

Od početka migracijske i izbjegličke krize u BiH, EU i druge organizacije pomogle više od 1.000 djece

Majka, bivša medicinska sestra iz Irana. Aleksandra Babić-Golubović

Avaz.ba

18.1.2019

Majka, bivša medicinska sestra, i njen suprug - univerzitetski profesor, napustili su Iran sa svojim šestogodišnjim blizancima prije više od godinu, a u toku imigracija žena je zatrudnjela treći put. U Kantonalnoj bolnici u Bihaću ova porodica iz Irana dobila je svoje treće dijete.




FOTO: Aleksandra Babić-Golubović/"Save the Children"

Terensko osoblje Organizacije "Save the Children" je roditeljima osiguralo nosiljku i odjeću za bebu, te ostale osnovne potrepštine, kako bi dječaka doveli u njegov prvi dom - kontejner s jednom prostorijom, smješten u velikoj dvorani bivše tvornice u Bihaću u kojoj trenutno boravi više od 2.200 migranata i izbjeglica.

- Otišli smo jer nismo imali slobodu izraziti svoje mišljenje. Već smo ostvarili 50 posto naše misije, napustili smo Iran. Nije nam previše važno kuda ćemo dalje, sve dok je to zemlja u kojoj možemo imati slobodu i gdje naša djeca mogu dobiti obrazovanje - istakla je majka.

Dječakov otac služi čaj i kolačiće s velikim osmijehom, uzbuđen da može obilježiti rođenje svog djeteta.

- Ovdje sam zapravo sretan. Tek sada, kad sve vrijeme provodimo zajedno u ovoj maloj sobi, zaista upoznajem svoje sinove i suprugu. Nikada nismo imali vremena za to kod kuće - kaže on.

Od početka migracijske i izbjegličke krize u Bosni i Hercegovini Evropska unija, uz podršku partnera iz UNICEF-a i Organizacije "Save the Children", pomogla je više od 1.000 djece migranata i izbjeglica u ostvarivanju pristupa osnovnim uslugama zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.