ZENICA Formiranje vlasti u ZDK

Prolongiran sastanak Građanskog bloka, imena ministara do srijede

Na pola smo puta, a vjerujem da će sve u ponedjeljak biti završeno, kaže Bradarić

D. PAŠALIĆ
18.01.2019 15:50

S današnjeg sastanka

Foto: Arhiv

U Zenici je završen sastanak predstavnika svih političkih stranaka koje čine Građanski blok, a kako je "Avazov" portal ranije pisao, Centrala SBB-a dala je nalog dr. Erminu Čehiću, v. d. predsjednika KO SBB-a ZDK, da upozna svoje kolege s odlukom da SBB neće biti dio niti jedne vladajuće većine u ZDK.

To znači da SBB neće biti u ministarskom sazivu niti bilo kakvim direktorskim pozicijama i da ova stranka ostaje u opoziciji, a da Građanski blok trenutno ima 18 zastupnika koji čine ovu većinu.

Mehmed Bradarić, kandidat SDP-a i Građanskog bloka za mandatara Vlade ZDK najavio je da vjeruje da će, kako su i najavili, Vlada ZDK biti formirana do kraja januara. Ipak, najave da će ministarstva danas biti podijeljena, na kraju nisu ostvarene, nego je sastanak prolongiran za ponedjeljak.

- Hoću da vjerujem da će ZDK imati Vladu do kraja mjeseca. Danas smo odlučili odgoditi sastanak jer nismo bili reprezentativni, odnosno nedostaje Fuad Kasumović, koji je napustio sastanak iz zdravstvenih razloga. Osim podjele ministarstava, govorili smo i o podjeli direktorskih pozicija. Na pola smo puta, a vjerujem da će sve u ponedjeljak biti završeno - rekao je Bradarić, dodajući da očekuje da će do srijede imena ministara biti poznata.

NA VRH