REAKCIJE

Pervan: Ne bi me čudilo da među zaslužne stave i Bakira Izetbegovića

Ako nema bivšeg načelnika Tuzle Selima Bešlagića, onda će to značiti da je u pitanju politička značka, kazao Šahović

Pervan: Na spisku oni što su opstruirali proteste

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

18.1.2019

„To je katastrofa“, „tobe ja Rabbi“ i „nigdje veze“, neke su od reakcija „običnih“ boraca na neka od 600 imena predloženih za dodjelu „Medalje otpora“, kao priznanja osobama zaslužnim za organiziranje odbrane BiH.

Stavio braću

Na spiskovima, koji će proći provjeru nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu o dodjeli ove medalje, nalazi se 600 kandidata, i to 414 iz Armije RBiH i 186 iz HVO-a. Prijedlozi su išli putem organizacija „Zelene beretke“, Patriotska liga BiH, Organizatori otpora HVO-a.

Borci kažu da ih je dosta zaista zaslužnih, ali ih ima i koji nisu.

- To je katastrofa. Muhamed Švrakić iz „Zelenih beretki“ stavio je na spisak svoju braću. Na spisku ima i onih koji su opstruirali naše proteste, borbu istinskih boraca. Vjerovatno će biti i Bakir Izetbegović. Ne bi me čudilo – prokomentirao je Amel Pervan, jedan od demobilisanih boraca koji godinu i po borave u protestnom kampu u Sarajevu.

Na spiskovima su, između ostalih, i prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, bivši ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić, general Mustafa Hajrulahović, Murat Šabanović, general Sefer Halilović, donedavni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i sadašnji državni poslanik iz SDA Edin Mušić, federalni poslanik Ismet Osmanović, bivši predsjednik SDA rahmetli Sulejman Tihić, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, Halid Genjac. Tu su i utemeljitelj tzv. hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban, ratnohuškački novinar Smiljko Šagolj, optuženi za ratne zločine Đuro Matuzović i Tado Oršolić. Na spisku je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Šahović: Sve je to politika, „tobejarabi“

To je bruka

Faruk Šahović, predsjednik JOB „Unija veterana“ Tuzlanskog kantona, kazao je da se Bukvareviću ne može osporiti što je na spisku, ali i da, ako nema bivšeg načelnika Tuzle Selima Bešlagića, onda će odreagirati, jer će to značiti da je „Medalja otpora“ politička značka. No, na spisku, prema informacijama, Bešlagića nema.

- Bruka je da su na spisku Ismet Osmanović, Halid Genjac, Edin Mušić, sve je to politika. Zato sam rekao tobe ja Rabbi – dodao je Šahović.

Boto: Žalosno je

Boto: Stala mi je pamet kada sam pročitao neka imena

Darinko Boto iz Udruge „Zaboravljeni branitelji“ kazao je da bi cijeli spisak bio smiješan da nije žalostan te da će se ova udruga sigurno i javno oglasiti.

- Ja sam iz Ljubuškog. Na spisku je Petar Majić, ali on nije bio prvi pokretač otpora, nego je organizator otpora bio Blaž Kraljević. Žarko Keža bio je jedan udbaš, komunistički kadar. Šta je radio Miljenko Lugonja? Meni je stala pamet kada sam pročitao. Predložen je Čović, koji ide 9. siječnja u RS - dodao je Boto, kojem je sporan i Mate Boban.

S druge strane, Miljenko Lugonja, član komisije koja je sastavila spisak i kandidat za medalju, jučer je rekao da su predloženi ljudi „koji su imali petlje stati u obranu ove zemlje“, a da se sada neko igra njihovim imenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.