BANJA LUKA Pomoćnica direktora UIOBiH u Sektoru za informacione tehnologije

Perković: PDV prijave u BiH podnosit će se i putem mobilnog telefona

U ovoj godini unaprijedit će, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije

Avaz.ba
19.01.2019 15:33

Uprava za indirektno oprezivanje BiH

Foto: Arhiv

Uprava za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIOBiH) omogućila je obveznicima indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kojem mjestu, uz internet-vezu, a u narednom periodu bit će omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona – najavila je pomoćnica direktora UIO u Sektoru za informacione tehnologije Svjetlana Perković.

- Jedina smo porezna uprava u BiH koja ima internet-portal na kojem se može podnijeti PDV prijava na bilo kojem mjestu gdje postoji internet-konekcija. Planiramo da jedna od naših aktivnosti u narednom periodu bude potpuna integracija s poslovnim softverima svih poreznih obveznika BiH, a u konačnici i da mogu podnijeti PDV prijavu putem mobilnog telefona – pojasnila je Perković.

U ovoj godini unaprijedit će, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije.

- Intencija UIOBiH jeste da bude certifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa poslovnoj zajednici BiH, kako bi svi elektronski dokumenti koji se podnose UIO, bili potpuno zaštićeni - dodala je ona.

Perković je najavila da je u planu UIO uvođenje i potpuno kompjuteriziranog bezpapirnog provoznog sistema (NCTS).

- UIO je na pola puta do potpune bezpapirne komunikacije unutar naše institucije – dodala je ona ističući da završetak tog procesa očekuju u narednoj ili za dvije godine.

NA VRH