HEROJI

Sirijka promrzla na Plješevici, u Gospiću rodila mrtvo dijete

Otac sam, i vidio sam svoju djecu, morali smo im pomoći, kaže Posavac

Migranti krenuli na izuzetno opasan put

E. Trako

19.1.2019

Prva pomisao bila mi je da samo spasimo djecu, kazao je na početku razgovora za „Dnevni avaz“ Marin Posavac, hrvatski graničar, koji je prije tri dana učestvovao u akciji spašavanja 15 migranata zavijanih na Plješevici.

Šestero mališana, pet žena i četvorica muškaraca krenuli su iz Bihaća pješice preko planine u Hrvatsku, po dubokom snijegu i temperaturama ispod nule.

Šestoro mališana

U rutinskom obilasku terena na Plješevici, gdje je snijeg ovih dana i do 70 centimetara, hrvatski policajci opazili su grupu migranata. Njih su spasili granični policajci iz Korenice, koji su ih na svojim rukama prenijeli do vozila Hitne pomoći.

Zbog vrlo niskih temperatura, jakog vjetra i snježnih nanosa nekoliko djece je promrzlo, a neka su i kolabirala. Prvo što im je, kaže Posavac, zapelo za oko bila su upravo djeca. U dobi od jedne do deset godina.



Tomić i Posavac kroz duboki snijeg nosili djecu

Migranti su bili iz Iraka i Sirije.

- Pomislio sam na svoju četverogodišnju djevojčicu. Zgrabio sam jedno dijete od godinu i po, a moje kolege ostalu djecu, i zamolili smo odrasle da mi dopuste da ih nosimo do naših automobila i da im spasimo živote, jer su bili jako promrzli - priča Posavac.

Kada se djevojčica malo zagrijala u njegovom naručju, policajac Posavac je primijetio:

- Spavala je sa suzama u očima... Žao mi je. Nosio sam dijete sat i po do našeg automobila. Bila je noć, a snijeg dubok. Postupili smo ljudski sa samo jednim ciljem, da ih spasimo divljih zvijeri i žestoke zime.

U akciji su učestvovali službenici granične i specijalne policije. Od pet žena, dvije su bile trudnice u devetom mjesecu. Od svoje opreme policajci su improvizirali nosila i žene  u visokom stepenu trudnoće također nosili do automobila.

- Svako ko je bio na Plješevici zna o kakvom je terenu riječ. Tuda se i bez snijega opasno kretati, pogotovo za ljude koji su prvi put na planini. Mi smo, srećom, bili spremni i imali snage da im pomognemo i da ih sve bezbrižno prebacimo do bolnice u Gospiću - kaže policajac Marin Posavac.

Bio je s njim i kolega Mladen Tomić. U trenutku razgovora za naš list, Tomić i Posavac ponovo su bili na Plješevici, tragajući za izgubljenim migrantima.

- Sada ovdje ima skoro metar snijega. Velika je mećava. Što se tiče noći kada smo pomogli ovoj grupi, nažalost nismo uspjeli spasiti bebu trudne žene. Ona je od umora, promrzlosti i povreda pobacila. Jedan život uspjeli smo spasiti, drugi nismo - kaže Tomić.

Težak teren

Dvije žene ostale su u gospićkoj bolnici, a ostali su smješteni u azilantskom centru u Osijeku, gdje im se utvrđuje identitet.

- Ostali smo iznenađeni kako su se uspjeli s djecom popeti na vrh planine. Evo sada, u ovim trenucima nema šanse da se mi popnemo do vrha, jer je dubok snijeg i suviše je hladno. I te noći mi smo zapeli u snijegu, a teren smo obilazili pješice – kaže na kraju Tomić te dodaje da je sretan, kao i druge kolege, jer je akcija okončana uspješno.

Ni najiskusniji planinari ne usuđuju se kretati na Plješevicu

O kakvom se teškom terenu radi, najbolje govori činjenica da planinari, lovci i ostali avanturisti s obje strane Plješevice čekaju maj da se popnu do njenih vrhova.

Ne treba zaboraviti ni brojna minska polja na ovim površinama, na koja upozoravaju žute trake tik uz šumske puteve i takozvane kozije staze.

Migranti nemaju izbora.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.