ZENICA

Ramo Isak: Razmatramo da tražimo druga rješenja za formiranje vlasti u ZDK

Predsjednik KO A-SDA ZDK smatra da su zanemareni principi zajedničkog djelovanja

Isak: Predsjednik KO A-SDA ZDK. B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

19.1.2019

Nakon što je u Zenici jučer održan još jedan bezuspješan sastanak Građanskog bloka, koji je prolongiran za ponedjeljak, trenutna većina u bloku na klimavim je nogama. Podsjetimo, na početku sastanka održanog u petak dr. Ermin Čehić, po nalogu Centrale SBB-a, upoznao je kolege da SBB neće biti dio niti jedne vladajuće većine u ZDK.

Zanemareni principi

O novonastaloj situaciji u Građanskom bloku oglasio se i Ramo Isak, predsjednik KO A-SDA ZDK, kazavši da već dva mjeseca javnost svjedoči da su se razgovori o formiranju Vlade sveli na kadrovska rješenja, dok su principi zajedničkog djelovanja zanemareni.

- Ono što je trebalo biti brzo i učinkovito uspostavljanje vlasti koja bi rješavala probleme građana, pretvorilo se u trgovinu i cjenkanje. Već dva mjeseca svjedočimo tome da su se razgovori o formiranju Vlade sveli skoro pa isključivo na kadrovska rješenja, dok su principi zajedničkog djelovanja i programska načela potpuno zanemareni – kaže Isak.

Ističe da je A-SDA-u trenutna situacija apsolutno neprihvatljiva, te da u pregovore nisu ušli da budu dio vlasti pod svaku cijenu, nego da naprave kvalitetnu i sposobnu Vladu.

- A-SDA je od samog početka vrlo ozbiljno pristupala svim partnerima iz koalicije koju je prvobitno okupio SDP, no, nisam siguran do koje mjere su svi partneri ozbiljno pristupali nama - mišljenja je Isak.

Druga rješenja 

Zbog svega navedenog, ne krije da im je trenutna situacija apsolutno neprihvatljiva, zbog čega razmatraju o drugim rješenjima.

- Nama je ova situacija apsolutno neprihvatljiva. Razmatramo da tražimo i neka druga rješenja za formiranje vlasti u ZDK. Već smo izgubili dovoljno vremena, stoga je vrijeme da krenemo sa ozbiljnim radom – otvoren je Isak.

Minimalnih 18 zastupnika

Građanski blok u ZDK trenutno ima minimalnih 18 zastupnika koji čine većinu i to SDP (6), Nezavisni blok (4), Demokratska fronta (3), A-SDA (2), Naša stranka i Stranka za BiH po jednog zastupnika, te samostalni zastupnik Omer Škaljo.

Razmatranja A-SDA da traže druga rješenja najbolje pokazuju da ni 18 trenutnih zastupnika nisu sigurna većina, a hoće li doći do formiranje Vlade na sastanku zakazanom za ponedjeljak ili će doći do novog odgađanje, pokazat će vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.