TRENDOVI

Ubjeđuju nas da piletina nije meso i da možemo jesti ribu

Vegetarijanac nije biti teško, ali je s veganstvom nešto teže

Ukusni i zdravi obroci stižu iz BiH

A. SPREČAKOVIĆ

19.1.2019

Časopis „Economist“ proglasio je 2019. godinom veganstva. Januar je poznat po globalnom pokretu „Veganuary“, kada se prihvata izazov veganstva na mjesec dana, a ove godine 300.000 ljudi ga je odlučilo prihvatiti. 

Veganstvo i vegetarijanstvo ima sve više pristalica i kod nas. Mnogi se odriču mesa zbog različitih razloga: zdravlja, brige za okoliš, ljubavi prema životinjama... Pojedinci su iskoristili trend i pokrenuli poslove koji ciljaju upravo na ovu grupu.

Dobar biznis

- Biti vegetarijanac nije teško. Sve se, zapravo, svodi na izbacivanje mesa i mesnih proizvoda iz ishrane. S veganstvom je nešto teže, s obzirom na to da se ne konzumiraju nikakvi životinjski proizvodi, poput sira, mlijeka, jaja... koji se nerijetko nalaze u većini obroka, naročito u restoranima. Upravo zato sam i osnovao „Bionu“, koja proizvodi isključivo zdrave namirnice biljnog porijekla – kazao nam je Vladimir Grabovac, direktor ove veoma uspješne bh. kompanije.

Maja Pilav, vlasnica prvog veganskog restorana u Sarajevu, ističe da je od djetinjstva imala naviku zdrave ishrane, a poslije je dobila punu podršku porodice kada je postala veganka. Restoran „Zdravo“ otvorila je bez velikih očekivanja, ali se pokazalo da je napravila pravi potez.

- Imamo stalne goste i uvijek nekog novog – kaže Pilav.

Predrasude i osude

Vegani i vegetarijanci priznaju da se često suočavaju s predrasudama i osudama sredine koja još teško prihvata njihov način života.

- Možete im objasniti šta jedete, ali nastavljaju navaljivati izjavama da “piletina nije meso”, da “ribu sigurno jedeš”, da je “samo skuhano u mesnoj vodi”… Poslije nekog vremena naši najbliži vide ne samo da ste “preživjeli” svoj izbor nego da se osjećate super, da ste zdraviji, radosniji i imate više energije – dodala je Pilav.

Provokacije, vicevi i sekta

Maida Šabeta veganka je deset godina, kaže jedna od prvih kod nas. Osim što ne konzumira životinjske proizvode, ona ne nosi ni kožu, krzno, vunu i svilu.

Priznaje da joj zbog njenog izbora češće prigovaraju stranci nego domaći.

- Mnogi imaju potrebu da me provociraju, krenu vicevi. Nije rijetkost da čujem kako nas vegane proglašavaju fanaticima, ekstremistima, pa čak i pripadnicima neke sekte – kazala je Maida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.