BOSNA I HERCEGOVINA Nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine

Aviokompanije najavljuju nove linije i više letova sa Sarajevskog aerodroma

Proširenje putničkog terminala predstavlja važan strateški projekt koji će se realizirati u narednom periodu, saopćeno iz MAS-a

Fena

Najveći broj putnika zabilježen u julu i avgustu

Foto: Arhiv


S obzirom na to da je Sarajevo sve zanimljivija turistička destinacija, već postoje najave za nove linije, a i aviokompanije koje trenutno operiraju sa Sarajevskog aerodroma najavile su povećanje svojih letova, kazali su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS).

Tako je aviokompanija "Aegan Airlines" najavila da od juna uvodi ljetne sezonske letove između Atine i Sarajeva. Također, "Tunisair" je najavio novu sezonsku liniju između Monastira i Sarajeva. Ova linija će nadopuniti postojeće sezonske letove između Tunisa i Sarajeva kojima upravlja "Tunisair Express". Aviokompanija "FlyBosnia" bi od 31. januara trebala otpočeti sa letovima za Rijad, a najavili su i letove za London, te druge evropske gradove. 

Postoje i najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog saobraćaja, zatim najave za linije prema Skoplju, Amanu, Bahreinu.

- Same aviokompanije donose odluku o isplativosti uspostave neke linije, ali činjenica je da Sarajevski aerodrom već šest godina zaredom bilježi značajan rast i sve ukazuje da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini – naveli su iz MAS-a.

Kada je riječ o aktuelnom zimskom redu letenja za 2018./2019. Sarajevo je direktnim aviolinijama povezano sa 12 destinacija: Zagreb, Istanbul, Minhen, Ljubljana, Beograd, Dubai, Doha, Beč, Štutgart, Keln, Štokholm i Budimpešta, sa isto toliko aviokompanija, a to su: "Adria Airways", "Air Serbia", "Austrian Airlines", "Croatia Airlines", "Eurowings", "Flydubai", "Lufthansa", "Norwegian Air Shuttle", "Pegasus Airlines", "Turkish Airlines", "Wizz Air", "Qatar Airways".

Tokom ljetne sezone broj aviokompanija i aviolinija značajno je veći nego u zimskom periodu. Tako, naprimjer, već neko vrijeme aviokompanija "Air Arabia" održava ljetnu sezonsku liniju prema Šarjahu, a "Swiss Airlines" za Cirih.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2018. godini prošlo je 1.046.635 putnika, što je povećanje od 9,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Najveći broj putnika zabilježen je u julu i avgustu, kada je i u jednom i drugom mjesecu opsluženo skoro 160.000 putnika. To je ujedno prvi put u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo da je opsluženo više od 150.000 putnika u jednom mjesecu. Također, prvi put u historiji kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošao je milioniti putnik u jednoj godini, a što je zabilježeno početkom decembra.

Broj aviooperacija također bilježi povećanje od pet posto u odnosu na 2017. godinu. U periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. realizirane su 13.432 aviooperacije, te je otpremljeno 2.508.643 kilograma komercijanog karga.

- Najviše letova imamo prema Istanbulu, a prema ovoj destinaciji lete avioni trenutno dvije kompanije, "Turkish Airlinesa" i "Pegasusa", a dva puta dnevno tokom cijele godine imamo letove prema Beču i Zagrebu – navode iz MAS-a.

Proširenje putničkog terminala predstavlja važan strateški projekt Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojim će se, uz realizaciju drugih projekata, osigurati kapaciteti za daljnji ubrzan rast, kao i osigurati uvjete za stalno unapređenje kvaliteta njihovih usluga, a sve u interesu promocije poslovnih, turističkih i drugih privrednih potencijala šire sarajevske regije i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Više o temi Aviokompanije

NA VRH

Podijeli članak na