POLITIKA

Komšić za HRT: Pričao sam s Čovićem o formiranju vlasti i pitao sam ga razumije li on mene

Ako nema toga da jedni druge shvatamo, poštujemo bez obzira na različite stavove, o čemu onda pričamo

Komšić kod Stankovića u emisiji. HRT

Avaz.ba

20.1.2019

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić gostovao je danas u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u, koju vodi i uređuje Aleksandar Stanković.

Na početku razgovora rekao je da se situacija u vezi s njegovim izborom "lagano smiruje" te da mu je smiješno to što su ga neke općine proglasile nepoželjnom osobom.

- Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u srednjoj Bosni i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika - kazao je Komšić. 

Dvije trećine Hrvata nije izašlo na izbore, odgovorio je na pitanje ne čini li mu se da je njegov izlazak na izbore homogenizirao HDZ-ovce.  

Komšić smatra kako Ustav BiH svi tumače onako kako im odgovara. 

Na opasku da u Ustavu BiH piše da Hrvat treba biti član BiH kazao je: 

- Pa ja sam Hrvat.

Elemente fašizma vidi u činjenici što ne bi mogao ući u Predsjedništvo - da nije Hrvat. 

- Mi u Ustavu nemamo fašizam, nego diskriminaciju. U Ustavu piše da jedino Hrvat, Bošnjak i Srbin mogu ući u Predsjedništvo - Evropski sud je zaključio da su te odredbe diskriminirajuće i naložio da ih moramo mijenjati. Šta je problem. Moje dijete je rođeno u braku dva različita konstitutivna naroda. Moje dijete se, po Ustavu ne može ni kandidirati za ovu funkciju. Neka se ona izjasni kako god hoće. A šta će biti ako se ne izjasni - upitao je te naglasio kako bi on takva pravila mijenjao. 

Objašnjavajući najavu da će podići tužbu zbog Pelješkog mosta, rekao je da je cijeli taj problem mogao biti izbjegnut da je ratificiran sporazum o granici koji su potpisali Izetbegović i Tuđman. 

Ne misli da bi se Ured visokog predstavnika u BiH trebao miješati u politički život BiH. Komentirao je i formiranje vlasti u BiH.

- Da pojednostavim stvari: Bili su pregovori oko formiranja vlasti i rekao sam Draganu Čoviću: "OK, ja tebe razumijem bolje no što misliš, ali razumiješ li ti mene? Dopire li do tebe ovo što ja govorim? Do mene dopire što ti govoriš, mogu shvatiti i šta je cilj, ali shvataš li ti mene? Ako nema toga da jedni druge shvatamo, poštujemo bez obzira na različite stavove, o čemu onda pričamo!?" - rekao je Komšić.

Rasnu čistoću ste morali dokazivati u Hitlerovoj Njemačkoj, objašnjavao je  Komšić, ilustrirajući politiku koju zastupaju nacionalne stranke u BiH, a protiv koje se, rekao je, bori njegova politička partija i on.

Komšić je naglasio da u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zastupa sve građane Bosne i Hercegovine.

- To mi je obaveza, na to sam se zakleo - istakao je Komšić. 

Govoreći o prijetnjama iz Srbije i Hrvatske prema BiH, Komšić je rekao da bilo kakvo prekrajanje granica može donijeti samo nove probleme u regionu.

- Moramo naučiti slušati jedni druge, i razumjeti jedni druge - rekao je Komšić, dodajući da u BiH niko nema kapacitet za nove ratove, te da bi ulazak BiH u NATO dodatno stabilizirao region.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.