BIHAMK Stanje na putevima

Nove snježne padavine, po mokrom kolovozu moguća poledica

Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme

Avaz.ba
22.01.2019 07:12

Nove snježne padavine u BiH

Foto: Arhiv

Zbog novih snježnih padavina jutros se sporije saobraća na putevima u našoj zemlji, posebno na dionicama u višim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je na dionicama: Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac-Drvar, Mokro-Rogatica i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Na putevima u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

Na ostalim dionicama saobraća se po mokrom kolovozu, a zbog niskih temperature upozoravamo na moguću poledicu.

Vidljivost je zbog magle smanjena na putnim pravcima: Bugojno-Novi Travnik, Trebinje-Stolac i Žitomislići-Doljani.

Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

NA VRH