SPASIOCI Miroslav Prica, član Ronilačkog kluba „Panteri“

Često smo po 20 sati na terenu, u vodi i u mulju

Često angažirani u akcijama pronalaženja i vađenja eksplozivnih sredstava i utopljenika iz vode

LJ. LJUBOJEVIĆ
28.01.2019 13:54

Prica kaže da je ipak više onih lijepih i nezaboravnih trenutaka koji prate ronilački sport

Iako postoji uvriježeno mišljenje da je ronjenje opasan sport, to nije tačno. Razvoj opreme, tehnike ronjenja, adekvatna obuka i pridržavanje osnovnih pravila ronjenja, danas omogućavaju svima, starosti od trinaest do 113 godina, da zavire u ovaj čarobni svijet, kaže Bijeljinac Miroslav Prica, koji se već 23 godine aktivno bavi ronilačkim sportom.

Posebni utisci

Ističe da je, uz korištenje specijalizirane opreme, čak i ljudima u kolicima, kao i onima koji boluju od dijabetesa, omogućeno da se bave ronilačkim sportom.

- Član sam Ronilačkog kluba “Panteri”, koji svake godine organizuje više stažnih ronjenja po raznim destinacijama. U proteklim godinama ronili smo na brojnim jezerima u regionu, na rijekama i na Jadranskom moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali smo bili i u Tunisu, Grčkoj, Španiji, Italiji, Turskoj. Iako su sva ta ronjenja bila interesantna i zanimljiva, svako na svoj način, posebne utiske ponio sam iz Egipta. Ronili smo u Crvenom moru, jednom od najbogatijih biljnim i životinjskim svijetom – kaže Prica.

  • Prica (u bijeloj majici) s kolegama: Ronili na brojnim jezerima, rijekama i morima
    Prica (u bijeloj majici) s kolegama: Ronili na brojnim jezerima, rijekama i morima

Dodaje da je veliki broj članova ovog ronilačkog kluba u sastavu Civilne zaštite te da su često angažirani u akcijama pronalaženja i vađenja eksplozivnih materijalno-tehničkih sredstava i utopljenika iz vode.

Spašavanje stanovništva

- Ovakva ronjenja za nas su i fizički i psihički izuzetno naporna, jer se najčešće obavljaju u veoma mutnoj i hladnoj vodi. U više smo navrata vadili utopljenike, čak i iz bunara. Tokom velikih katastrofalnih poplava iz 2010. i 2014. godine svi naši članovi učestvovali su u spašavanju ugroženog stanovništva. Iako smo bili podijeljeni u više ekipa radi odmora, zbog velikog područja koje je bilo zahvaćeno vodenim talasom, dešavalo se da ostanemo i po 20 sati na terenu, u vodi i u mulju – ističe Prica.

Kaže da je, ipak, mnogo više onih lijepih i nezaboravnih trenutaka koji prate ronilački sport. Svake godine Ronilački klub “Panteri” organizira takmičenje na bazenima Banje Dvorovi, gdje učestvuju i ronioci iz zemalja okruženja.

Brojne medalje i priznanja

Ronioci ovog kluba učestvuju na brojnim značajnim takmičenjima u BiH i u regionu, ako uspiju osigurati novac za putne i smještajne troškove. Do sada su osvojili brojne medalje i priznanja na takmičenjima. Svake godine Ronilački klub “Panteri” organizira i obuku novih članova.

NA VRH