IMENOVANJA

VSTV sutra bira čelnika Tužilaštva BiH: Ko će biti glavni državni tužilac

Gordana Tadić, Diana Kajmaković i Munib Halilović. Arhiv

M. AŠČIĆ

22.1.2019

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH sutra će, kako je planirano, birati novog glavnog državnog tužioca. Ova pozicija ostala je upražnjena još 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravosnažno smijenjen s ove funkcije.

Tužilaštvo BiH tako će sutra, nakon skoro dvije i po godine, konačno dobiti stalnog šefa ove državne pravosudne institucije na mandat od šest godina. U utrci za ovu poziciju u užem izboru ostali su Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca, državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.

Oni će sutra članovima VSTV-a najprije iznijeti programe rada, nakon čega će se odlučiti ko ima najbolje reference za ovu vrlo važnu funkciju.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a. Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ova tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.

S druge strane, dok se čeka izbor novog čelnika, bivšeg glavnog tužioca Salihovića krajem sedmice očekuje početak suđenje, i to po optužnici Tužilaštva BiH, za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, zbog čega je i smijenjen.

Biografije

Diana Kajmaković




Diana Kajmaković. Arhiv

Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao pripravnik u Opštinskom sudu II. Ona je 2003. imenovana je za kantonalnog tužitelja u Tužilaštvu KS, a za tužitelja Tužilaštva BiH imenovana je odlukom VSTV u maju 2008. godine.

Vodila je predmet u slučaju Zijad Turković i drugi, okarakterisan kao najznačajniji poslijeratni predmet usmjeren protiv organiziraog kriminala u BiH. Turković je osuđen na 40 godina zatvora, a njegova grupa na ukupno 95 godina.

Gordana Tadić

Gordana Tadić. Arhiv

Gordana Tadić odlukom VSTV iz septembra 2016.godine obavlja dužnost v.d glavnog tužioca BiH. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine.

Bila je i zamjenica glavnog tužioca od jula 2014. godine, a prije toga je obavljala dužnost zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona od početka 2012. godine do kraja 2013. godine.

Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i rukovodioca Odsjeka I imenovana je u februaru 2014. godine, od kada je rukovodila Posebnim odjelom za ratne zločine. Iza sebe ima bogato iskustvo.

Munib Halilović 

Munib Halilović. Arhiv

Munib Halilović rođen je 12. aprila 1965. godine, u Konjicu. Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1989. godine.

Prvo zaposlenje imao je kao inspektor za opći kriminal u SJB Konjic i na toj poziciji ostaje do februara 1994. godine, kada je imenovan za zamjenika glavnog općinskog javnog tužioca. Tokom 1999. i 2000. godine, obavljao je i dužnost vršioca dužnosti glavnog općinskog tužioca u Konjicu.

Bio je i predsjednik Općinskog suda u Konjicu do 2003. godine. Od marta 2007. godine do juna 2014. godine, bio je i tužilac Tužilaštva BiH. Trenutno je zaposlen na poziciji federalnog tužioca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.