VAREŠ

Potraga za zlatom vrijedna više od 10 miliona maraka

Novi, izuzetno dobri rezultati istraživanja u Varešu samo su još jedna potvrda da bi ovaj skoro pusti gradić mogao vratiti prijeratni sjaj

Rezultati ruda i plemenitih metala posljednjih istraživanja: Odlični podaci

Piše: E. Trako

22.1.2019

Kompanija “Adriatic Metals” objavila je jučer rezultate novog istraživanja zemljišta kod Vareša navodeći da je na dubini od 72 metra na tonu iskopanog materijala pronađeno 18,3 posto cinka, 10,7 posto olova, 2,5 grama zlata, 211 grama srebra, 2,5 posto bakra i 25 posto barita.

Novi, izuzetno dobri rezultati istraživanja u Varešu samo su još jedna potvrda da bi ovaj skoro pusti gradić mogao vratiti prijeratni sjaj, zaustaviti iseljavanje stanovnika i postati rudarski centar u Bosni i Hercegovini. Za sada, sve ide ka tome.

Kontinuitet rezultata

Miloš Bošnjaković, član Uprave i suvlasnik kompanije „Adriatic Metals“, koji nam se jučer popodne javio iz Australije, kazao je za „Dnevni avaz“ da su ovi rezultati izuzetno lijepe vijesti.

- Nakon nekoliko posljednjih bušotina, čekali smo da prođu praznici pa da sve to objavimo. Nisu to do sada najbolji rezultati, ali potvrđuju mineralizaciju cinka, olova, barita, ali i plemenitih metala. Nastavljamo geološka ispitivanja čim nam vrijeme dozvoli. Možda već ovih dana na drugom lokalitetu počnemo istraživanja - kazao je Bošnjaković za naš list.

Dodao je da ove godine „Adriatic Metals“ ulazi u taj posao punim kapacitetom.

- Do sada smo u istraživanje uložili više od deset miliona maraka. Finansijskih poteškoća nemamo i nastavljamo u istom ritmu i još jače. Sve činimo da pokažemo ekonomsku opravdanost za sljedeću fazu investicije, a to je ponovno otvaranje rudnika olova, barita i cinka na području Vareša - otvoren je Bošnjaković.

Ekonomska isplativost

On je naglasio i da je riječ o investiciji od državnog značaja.

- Gdje god je prisutan ovaj vid investicije, radi se o državnom investicionom projektu. Mi investiramo u istraživanje jer imamo koncesiono pravo. Ali, mineral nikada nije naš, on je uvijek državni i mi imamo pravo da ga eksploatišemo narednih godina, ali sve to moramo platiti državi. Dakle, mi nismo kupili fabriku za proizvodnju cementa, nego je ovo koncesiono pravo i imamo obavezu po svakoj iskopanoj toni da platimo državi. Država ima interes da nam pomogne da napravimo isplativo postrojenje i otvorimo rudnik. Tada će država dobivati rentu svakog mjeseca – kaže Bošnjaković.

Velika podrška

Bošnjaković nije zaboravio spomenuti i vareškog načelnika Zdravka Maroševića i njegov tim.

- S Maroševićem sam se čuo neposredno prije ovog razgovora. Milina je sarađivati sa Zdravkom i njegovim timom. Imamo bezuslovnu podršku vareških čelnika. O svemu ih obavještavamo. Moram reći da imamo i odličnu saradnju s kantonom i Federalnim ministarstvom rudarstva - kazao je Bošnjaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.