POSJETE

Reisu-l-ulema Kavazović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Ukazano na potrebu očuvanja duhovnog jedinstva Bošnjaka na ovim prostorima

Esad Džudžović i Husein ef. Kavazović. Fena

Fena

22.1.2019

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u posjetu je danas primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Republici Srbiji, predvođenu predsjednikom Vijeća Esadom Džudžovićem.

Vijeće, nakon izbora 2018. godine, djeluje u novom sazivu te je delegacija BNV-a reisu Kavazoviću predstavila glavne smjernice svog budućeg djelovanja, s naglaskom na opredijeljenost za rad na očuvanju identiteta Bošnjaka u Srbiji, kroz afirmaciju bosanskog jezika i bošnjačke umjetnosti i kulture. 

Također su istakli da BNV u Srbiji, BNV u Crnoj Gori, županijska nacionalna vijeća Bošnjaka u Republici Hrvatskoj i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca zajednički koordiniraju aktivnosti i traže rješenja za ključna nacionalna pitanja Bošnjaka.

Reisu-l-ulema Kavazović je zahvalio Džudžoviću i potpredsjednicima Vijeća Saitu Kačaporu, Muhedinu Fijuljaninu i Almiru Pejoviću na posjeti te izrazio svoju podršku njihovom nastojanju da rade za dobrobit bošnjačkog naroda. 

Kavazović je posebno ukazao na potrebu očuvanja duhovnog jedinstva Bošnjaka na ovim prostorima i neophodnost očuvanja institucionalnog jedinstva Islamske zajednice kako u Bosni i Hercegovini tako i u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.