SARAJEVO

Dogovoren novi susret delegacija SDA i SNSD-a početkom februara

U delegaciji SNSD-a su Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Staša Košarac, dok delegaciju SDA čine Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić

F. Mu.

22.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

17:20

Nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDA novinarima su se kratko obratili Adil Osmanović i Staša Košarac.

Adil Osmanović je kazao da je iskazana spremnost da zajedno učestvuju u radu novog Vijeća ministara.

- Razgovarali smo o putu BiH ka EU integracijama, saradnji sa susjednim zemljama, a dogovorili smo da se ponovo sastanemo početkom februara, kada ćemo dogovoriti i buduće korake - kazao je Osmanović.

Staša Košarac iz SNSD-a je kazao da je neophodno što prije formirati vlast na državnom nivou.

- Opredijeljeni smo da je neophodno što prije konstituirati Vijeće ministara. Postoje brojna pitanja o kojima smo razgovarali, ali i pitanja o kojima se očito nikada nećemo složiti - naveo je Košarac. 

Također je dodao da su obje stranke saglasne da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma te da postoji dovoljno elementa da predsjedavajući novog saziva Vijeća ministara bude Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

- Ukoliko se nastavi s blokadama institucija i formiranju vlasti, nije isključeno i da zatražimo smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića - istaknuo je Košarac i dodao:

- Sve do izbora novog predsjedavajućeg, Paralmenta BiH neće raditi.

Također, obojica su kazala da nisu razgovarali o podjeli resora te da  nema saglasnosti ni kada je u pitanju aktivacija MAP-a.

16:25

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu u toku je sastanak delegacija SNSD-a i SDA.

U delegaciji SNSD-a su Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Staša Košarac, dok delegaciju SDA čine Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić.

Iz SNSD-a je ranije najavljeno da će ova stranka razgovarati sa svim političkim partijama zastupljenim u Parlamentu BiH i s kojima je moguće formirati Vijeće ministara.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac rekao je da će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH i o podjeli resora.

Kao jednu od tema razgovora naveo je mogućnost da SDA dobije neki resor u Vladi Republike Srpske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.