MIŠLJENJE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Vučić vodi stabilnu regionalnu politiku

Istakao da BiH ni na jednoj strani nema potencijala za sukob, već da treba da se okrene političkom dogovoru i razgovoru

Srna
22.01.2019 22:07

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi stabilnu regionalnu mirovnu politiku, te da bi to konačno trebalo da shvate svi u BiH.

Od Vučića ste mogli samo da čujete da poštuje teritorijalni integritet BiH, da je za dobru saradnju, ali isto tako da poštuje činjenicu da u BiH postoje dva entiteta i tri naroda i sve što se dogovore dva entiteta i tri naroda on stoji iza toga. Nije rekao da treba ovakva ili onakva mjera - izjavio je Dodik. 

On je istakao da Vučić ima niz dobrih regionalnih mjera koje treba prihvatiti i u tom pogledu realizirati.

  Odgovarajući na pitanje kakva se slika šalje okupljanjem predstavnika Srba iz regiona u Beogradu, Dodik je rekao da u tome ne vidi nikakav problem jer to rade i hrvatski državnici sa predstavnicima Hrvata iz regiona. 

- I vaši ljudi Bošnjaci često putuju u Tursku, pa se tamo sastaju sa predstavnicima tih državnih organa isključivo po nekoj etničkoj, da ne kažem vjerskoj osnovi. Zašto bi sad odjednom bio problem zato što smo mi iz regiona bili u Beogradu - upitao je Dodik.

On je rekao da voli Beograd i da voli da ide u taj grad, istakavši da to ne bi trebalo nikoga da vrijeđa jer on tamo ne ide da nekoga omalovažava ili da djeluje u tom pogledu. 

Dodik smatra da BiH ni na jednoj strani nema potencijala za sukob, već da treba da se okrene političkom dogovoru i razgovoru, dodajući da RS nije protiv toga da bude u BiH, ali da je protiv miješanja stranaca i protiv rješenja koja su nametnuli visoki predstavnici i na taj način rušili Dejtonski sporazum.

Protiv toga jesmo, ali protiv ustavne BiH, onako kako je napisana u Ustavu, nismo. Mi se zalažemo za takvu BiH i meni je to savršeno jasno - poručio je Dodik. 

Komentirajući postignuti sporazum između Grčke i Republike Sjeverne Makedonije, Dodik je rekao da je riječ o dvije zemlje u kojima žive dominantni narodi, te da je ta situacija neuporediva sa specifičnom situacijom u BiH.

NA VRH