IMENOVANJA

VSTVBiH odlučio: Gordana Tadić nova je glavna državna tužiteljica

Završeno izlaganje programa kandidata

M. AŠČIĆ

23.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

15:46

Nakon okončanog glasanja, VSTVBiH je odlučio da će Gordana Tadić biti nova glavna državna tužiteljica.

Većinom glasova članova VSTV-a (9 za, 2 protiv i 2 suzdržana) za glavnu državnu tužiteljicu izabrana je Gordana Tadić, koja od suspenzije Gorana Salihovića, odnosno od septembra 2016. godine, obnaša dužnost vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je tako danas, nakon skoro dvije i po godine, konačno dobilo stalnog šefa ove državne pravosudne institucije na mandat od šest godina. U utrci za ovu poziciju u užem izboru bili su Gordana Tadić, državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović. 

Tadić će ovu dužnost preuzeti 1. februara i imenovana je na šestogodišnji mandat.

Kako su u saopćenju naveli, VSTV je vodio računa da na poziciju glavnog tužioca bude imenovana osoba koja ispunjava uvjete za imenovanje propisane Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, kao što su stručno znanje, radno iskustvo i radni rezultati.

Bilo je potrebno da kandidat posjeduje stručnu sposobnost zasnovanu na dosadašnjim rezultatima u karijeri te sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje.


15:45

Goran Nezirović, član VSTV-a, najavio je da neće dati glas nijednom kandidatu. Predložio je da se ponovi konkurs, na što je Jukić dodala da se protivi ponavljanju jer je konkurs već dva puta ponovljen.

15:40

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da su date jasne i široke karakteristike svih kandidata i da su rangirani na kraju po onome što su radili i pokazali i da su odgovorili na više od 50 pitanja.

- Niko od kandidata nije savršen, ali mi biramo od onoga šta nam je ponuđeno i šta imamo. Ja u cijelosti stojim iza rang-liste kandidata i ocjena koje sam dao. Ne postoji garancija bilo kome da će biti uspješan, ali šta možemo, možemo pratiti ono što je ponudio u svom programu rada i toga se mora držati i to ćemo pratiti - rekao je, između ostalog, Tegeltija.

15:30

Berina Alihodžić, član VSTV-a, kazala je da se ne slaže s izlaganjem kandidata Kajmaković i Halilović, ukazavši na brojne zamjerke u njihovom prezentiranom programu. 

- Nisam osjetila da neko od njih ukazuje na svoje eventualne propuste. Svi su samo naveli šta nije urađeno... Nije bilo ovo, nije bilo ono. To govori o njihovim ličnostima - kaže Alihodžić

Goran Nezirović, član VSTV-a, kazao je da, kada se govori o izlaganjima i programima kandidata, nije moguće razdvojiti Kajmaković i Halilovića jer je i Tadić višegodišnji tužilac Tužilaštva BiH.

- Ako neko treba kritizirati lošu praksu, to su trebali raditi svi. Ja ću govoriti po savjesti i mislim da smo svi trebali postavljati pitanja kandidatima i dati im priliku da objasne šta je mislio i htio reći. Ko god bude izabran, zaslužuje i mora imati našu punu podršku. Jedini kriterij je stručnost i dosadašnji rad kandidata i o tome treba da govorimo - rekao je Nezirović i dodao da misli da su bolje programe rada imali Kajmaković i Halilović nego Tadić.

15:20

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTVBiH kazala je da je Tadić  najkompetentnija za ovu poziciju i da se radi i vrlo časnoj i poštenoj osobi. 

Upitala je zašto se pojedinci toliko boje za određenu nacionalnost i istaknula da je to zato jer je jasno da imaju neki interes.

15:05

U toku je rasprava članova VSTV-a BiH na prezentirane programe rada kandidata za glavnog državnog tužioca. Riječ je o Gordani Tadić, Diani Kajmaković i Munibu Haliloviću. 

Nakon rasprave, uslijedit će glasanje, nakon čega ćemo dobiti ime glavnog državnog tužioca nakon dvije i po godine, od kada ova institucija nema stalnog šefa. 

Podsjećamo, VSTVBiH ima 15 članova, ali njih 13 danas ima pravo glasa jer Jadranka Lokmić-Misirača, zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i Slavo Lakić, federalni tužilac, ne mogu glasati. Oni, s obzirom na to da dolaze iz insititucija u kojima su kandidati za ovu poziciju, nemaju pravo glasa i moraju biti izuzeti prilikom glasanja. 

Prema objavljenoj rang-listi koja je prezentirana danas, Tadić je nakon intervjua krajem prošle godine ostvarila 134,2 boda i najbolje je rangirani kandidat. Kajmaković je ostvarila 133 boda, a Halilović 131,6 bodova. 

14:12

Završeno je izlaganje programa kandidata, a kako je rekao Tegeltija, nakon jednosatne pauze članovi VSTV-a počet će s raspravom o glavnom tužiocu.

13:52

Kandidat Munib Halilović, koji je zaposlen u Tužilaštvu FBiH, istakao je u svom izlaganju programa da je njegov strateški cilj da ova institucija postane kredibilna i da vrati povjerenje u javnosti.

Predstavio je pet ciljeva da Tužilaštvo BiH, kako je kazao, postane kredibilno.

- Moram reći da samo mišljenje struke i javnosti nije takvo kako se do sada predstavilo, ne želeći da potcjenjujem dosadašnje rezultate - rekao je Halilović.

Dodao je da se mora poboljšati rad na predmetima ratnih zločina kako se ne bi cjepkali predmeti jer se na taj način najteži predmeti ratnih zločina nikada neće završiti, jer "više neće biti ni svjedoka ni osumnjičenih" .

Halilović je istakao da se mora poboljšati rad na predmetima korupcije i dodao da bi morali biti osnovani proaktivni timovi za praćenje korupcije.

Osvrnuo se i na unapređenje vođenja finansijskih istraga i kazao da se mora prevenirati terorizam, ali i učiniti transparentnim rad Tužilaštva.

Halilović se zalaže da je Tužilaštvo, kako bi učinilo transparentnim svoj rad, između ostalog, trebalo organizirati i doručak s novinarima.

Amila Kunosić pitala je Halilovića koje su najveće slabosti u radu Tužilaštva BiH.

- Korupcija je vrlo skromna i ta zatvorenost prema javnosti je, prema mom mišljenju, nepotrebna. Mislim da se ganja samo statitisika i samo statistika. Mislim da kod mnogih tužioca znanje nije na adekvatnom nivou - dodao je Halilović. 

Na pitanje je li imao moralne dileme u svom radu kao tužilac, Halilović je odgovorio negativno. 

- Ne bih sebi dozvolio da o tome uopće razmišljam - kazao je Halilović.

Nezirovića je zanimalo šta je razlog zašto kasni procesuiranje ratnih zločinaca, na što je Halilović dodao da se ne rade najteži predmeti.

- Imamo 316 novih predmeta i mislim da to onda nikad neće biti završeno. Ne smijemo dozvoliti cjepkanje optužnica. Suština je da se mora raditi na najtežim i najvećim predmetima - ocijenio je Halilović.

Na pitanje je li korupcija u BiH sistemska, endemska i kako to unaprijediti, kazao je: 

- Na ovim predmetima se ništa ne dešava, a razlozi su višestruki jer treba napraviti podjele između niske i visoke korupcije.

13:16

Kandidatkinja za glavnog tužioca Diana Kajmaković kazala je u svom izlaganju da joj je cilj unapređenje postojeće situacije u Tužilaštvu.

Pojasnila je da Tužilaštvo BiH ima tri odjela i da je priroritet da promijeni Pravilnik o radu Odjela za ratne zločine kako bi se uspostavili regionalni timovi. Istakla je da bi tužioci s najviše iskustva bili na čelu ovih timova i da to sada nije praksa.

Bazirala se i na način vođenje istrage u ovim predmetima, kako bi se vodila kontrola nad optužnicama i dokazima.

- Ne bih išla na kvantitet optužnica, nego na kvalitet - rekla je, između ostalog, Kajmaković.

Kada je u pitanju odjel koji se odnosi na kriminal i korupciju dodala je da bi se ovaj odjel trebao poboljšati i da je potrebno formirati timove tužilaca za velike predmete.

Struktura Odjela 3 bi se odnosila na praktičnu edukaciju te da ne potoje tužioci koji su striktno zaduženi za ove predmete, što stvara velike probleme. 

Zaključak svega je implementacija Zakona o zaštiti tajnosti podataka kako bi se ova oblast uredila, ali i poboljašanje saradnje tužioca s drugim policijskim agencijama kako bi se lakše razmjenjivali dokazi.

- Moramo početi s provođenjem finansijskih istraga jer tu nemamo nekih rezultata - istakla je Kajmaković.

Zalagala bi se da se korupcija podijeli na nižu, srednju i višu korupciju i rasporedila predmete po odjelima kako bi se tužioci najbolje iskoristili.

Kazala je i da bi se zalagala da Tužilaštvo BiH ne bude politička bokserska vreća i predmet raznih razmirica.

Amila Kunosić pitala je Kajmaković šta misli da su najveći problemi u radu Tužilaštva BiH .

- Moj osnovni pravac je poboljšanje kvaliteta rada Tužilaštva BiH i na tome se mora raditi - rekla je Kajmaković.

Pojasnila je da se zalaže da se stare kolege vrate u odjel za ratne zločine jer su dobro poznavali materiju i da nije za to da se optužnice baziraju na kvantitetu.

Na pitanje je li imala etičkih dilema u svom radu, kazala je da je u nekim predmetim tražila izuzeće.

Šta je po vašem misljenju razlog za kašnjenje u Strategiji rada ratnih zločina, upitao je Goran Nezirović, član VSVTV-a.

- Nisam za to da se veliki događaji cjepkaju i da se neki predmet spuštaju na niže nivoe. Uglavnom tačno se zna šta je bio cilj formiranja odjela 2003.godine. Moramo formirati timove i vratiti dokaze. To će biti teško. Moramo se bazirati na komandnu odgovornost - kazala je Kajmaković.

Nezirović je pitao Kajmaković šta misli o izvještajima koji kažu da je BiH među najkorumpiranijim zemljama.

- Prvo bih tražila da se izvrši provjera svih predmeta u Tužilaštvu BiH, šta je urađeno s njima i zašto stoje. O tome sam govorila već i da će to biti prioriteti u radu - rekla je Kajmaković.

Nezirović se osvrnuo na to da je Kajmaković u svom programu insistirala na nezavisnosti u radu tužioca i da oni samostalno odgovoraju za svoj rad.

- Ako sam potpisala izjavu da budem tužilac onda tako moram i raditi. Mnoge kolege su moje znale napisati optužnicu, a da se ona nekome ne svidi. O tome ja govorim. Moramo biti nezavisni u svome radu - odgovorila je Kajmaković.

13:03

Amila Kunosić, član VSTV-a, pitala je Tadić da odgovori na pitanje koje su najveće slabosti u radu tužioca i Tužilaštva, s obzirom da je tu od 2013. godine.

- Tek kada sam došla na funkciju v. d. glavnog tužioca uočila sam probleme u Odjelu 2, koji se odnosi na Odjel za privredni kriminal, korupciju i terorizam. Odmah sam okupila tužioce da se stabiliziramo i da damo svoj doprinos. No, moram priznati da sam u Odjelu 2 naišla na određene poteškoće jer sam se oslanjala na kolegu koji je bio moj zamjenik, ali je on kasnije suspendiran. Vidjela sa da tu stvari nisu bile dobre.

Mnogi predmeti nisu bili raspoređeni na vrijeme i dala sam ih drugim tužiocima. Moram reći da smo onda timskim radom ostvarili dobre rezultate. Zatekla sam zaplašene tužioce i u stresnom stanju i mislim da sam to do danas popravila - rekla je Tadić.

Na pitanje je li u radu imala moralnih dilema, kazala je da nije jer radi već 33 godine i sve odluke nije donosila samostalno, nego sa saradnicima.

Goran Nezirović pitao je Tadić o strateškim ciljevima i šta je njen najveći uspjeh u protekle dvije godine.

- Ima tu dosta uspjeha. Najveći je da se ova institucija konačno stabilizirala. Mi održavamo kontinuirani rad Tužilaštva i radila sam na tome da utječem da svi radimo dostojanstveno. Imala sam mnogo problema oko zgrade Tužilaštva i moram reći da sam u poziciji da možemo da radimo normalno - kazala je Tadić.

Nezirovića je zanimalo kako da unaprijedi rad u predmetima ratnih zločina i korupcije, na što je rekla da će raditi po preporukama cijenjene sutkinje Đoane Korner kada je u pitanju Odjel za ratne zločine. 

- To je prepoznao i Bramerc, koji je rekao da imamo najbolje rezultate u regionu u ovim predmetima - rekla je Tadić, dodavši da se dosta radi na ekshumacijama.

- Slažete li se da je korupcija u BiH sistemska, što govore i svi izvještaji, kako domaći tako i strani - upitao je Nezirović.

- Mislim da se možemo suprotstavti pojavama korupcije i to će biti prioritet. Jasan nam je put u EU i bez toga ne možemo - istakla je Tadić.

Nezirović se osvrnuo i na izvještaj sutkinje Korner i upitao kakav je bio prvi stav Tužilaštva BiH o tome,

- Ja moram reći da je to bio stav kada ja nisam bila v. d. tužioca. I ja pola godine nisam razgovarala sa svojim prethodnikom (Goranom Salihovićem) i nisam se slagala s tim stavom - dodala je ona.

12:28

Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH i kandidat za ovu poziciju, prva je počela s predstavljanjem i izlaganjem programa rada.

Ona je članovima VSTV-a BiH kazala da će, ukoliko dobije njihovo povjerenje, nastaviti sa započetim procesima u radu ove institucije.

Ona je, podsjećamo, već dvije godine v. d. glavnog tužioca odlukom VSTV-a, nakon suspenzije, a zatim i smjene Gorana Salihovića.

Kazala je da je njen program urađen u skladu s Poslovnikom VSTV-a i da se program na 62 stranice sastoji od dva dijela.

Prvi dio, kako je rekla, odnosi se na poziciju v. d. tužioca, a to je dvije i po godine. Kazala je da se taj dio programa odnosi na zatečeno stanje, šta je zatekla i šta uradila.

Drugi dio se odnosi na strateške ciljeve Tužilaštva. 

Kazala je da je za Odjele 2 i 3 dala 14 mjera, a za Odjel uprave 17 mjera.

Prema njenim riječima, što se tiče Odjela za ratne zločine, tu je predvidjela mjere na osnovu preporuke Đoane Korner i OSCE-a. Ustvrdila je da će Tužilaštvo BiH nastaviti raditi na slučajevima ratnih zločina, a da će se manje baviti tužilaštvima.

Govorila je o mjerama regionalne saradnje, kako bi se ona popravila, ali i predmetima ekshumacija.

Pojasnila je da će biti nastavlen rad s Hagom i glavnim tužiocem Bramercem, te da će i dalje uzimati i koristi podatke od Haškog tribunala.

Najavila je određene preraspodjele u Tužilaštvu i najavila spajanje Odjela 2 i 3.

Osvrnula se i na budući rad Tužilaštva te najavila i daljnju saradnju sa svim policijskim agencijama i timovima unutar policijskih agencija.

- Želim reći da će se dati poseban značaj provođenju finansijskih istraga koje do sada nisu rađene dobro. Tu mislim i na oduzimanje nelegalno stečeno imovine - rekla je, između ostalog, Tadić.

Kada je u pitanju visoka korupcija, mi smo već počeli s radom na predmetima iz svojih redova, a najteže je radti sa svojm kolegama i saradnicima, kazala je i dodala:

- Protiv bivšeg zamjenika tužioca (Bože Mihajlovića) podignute su dvije optužnice i suđenje je u toku, a protiv bivšeg glavnog tužioca (Goran Salihović) je također podignuta i potvrđena optužnica - rekla je Tadić.

Osvrnula se i na Udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima i kazala da planira uvesti odsjek u Tužilaštvu koji bi se bavio ovim problemima.

Kazala je da se budžetska sredstva Tužilaštva koriste racionalno, što je pokazala i revizija. Došli smo u stabilnu poziciju kako bi mogli provesti sve planirane mjere, kazala je, između ostalog, Tadić.

12:13

Nakon pauze počeo je izbor za glavnog državnog tužioca.

Obrazložena je procedura izbora kako bi se moglo početi s predstavljanjem programa rada.

Prema proceduri, članovi mogu postavljati pitanja kandidatima, a ako ne dobiju dovoljan broj glasova konkurs se poništava.

Tegeltija je pojasnio da je pet članova Podvijeća ranije obavilo intervjue s kandidatima, ali da će ih danas i ostali članovi moći ispitivati.

Članovima Komisije su dostavljeni dokumenti o radnom iskustvu kandidata i njihovim ocjenama na razgovoru, ali i prethodne tri godine. Potrebno je minimalno 125 bodova da neko bude imenovan na ovu poziciju.

Prema rang-listi, Tadić je imala 134,2 boda, Kajmaković 133, a Halilović 131,6.

U toku je izlaganje Tadić koje je planirano 15 minuta.

11:55

U toku je pauza nakon čega počinje izbor glavnog tužioca.

Planirano je najprije da se predstavi program rada kandidatkinje Gordane Tadić.

Potvrđeno je pisanje "Avaza" da se dva člana moraju izuzeti od glasanja, a to su Jadranka Lokmić-Misirača i Slavo Lakić.

Pauza je predviđena do 12.10, nakon čega počinju izlaganja kandidata koji su ušli u uži krug, a to su Gordana Tadić, Diana Kajmaković i Munib Halilović.

11:52

Obavljena je i rasprava o smjernicama za glavne tužioce za donošenje obavezujuće instrukcije kojom se propisuje obaveza provođenja finansijskih istraga prilikom provođenja istraga u određenim predmetima korupcije, organiziranog kriminala i pranje novca.

Riječ je o smjernicama Stalne komisije za učinkovost Tužilaštva koje su danas i usvojene.

11:49

Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV-a, prezentirao je danas članovima VSTV-a odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za prvi kvartal 2019.godine, kao i informaciju o procesu programiranja IPA  2019./2020.

Prezentirana je i informacija o javnim konkursima za imenovanje sudaca i tužioca, koja su u toku.

Predloženo je da se o tome raspravlja na sutrašnjoj sjednici kako bi se vidjelo kako nastaviti s imenovanjima.

11:40

Jasmina Ćosić-Dedović predložena je danas za sudiju Konzultativnog vijeća Evropskih sudaca. Donesen je zaključak da svi sudovi moraju dati svoje prijedloge za ovu poziciju, a ne samo Sud BiH.

Na tom mjestu je ranije bila Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH, koja je otišla u penziju.

11:34

VSTV je završio s razmatranjem informacije o sastanku u slučaju "Dragičević", o čemu je, kako je rečeno, Tegeltija upoznao članove VSTV-a. Ova tačka je bila zatvorena za javnost.

Održana je rasprava, ali nije donesen nikakav zaključak 

10:24

VSTV je danas donio odluku da se zatvori sjednica za javnost kada je u pitanju tačka koja se odnosi izvještaj o sastanku u Banjoj Luci u predmetu "Dragičević", održanom u decembru. 

Trenutno je toku rasprava o ovom izvještaju. 

10:15 

Goran Nezirović, član VSTV-a, zatražio je da se prije izlaganja programa kandidata napravi kratak rezime tehničkih pitanja koja će im biti postavljena. 

10:00 

Sjednica VSTV-a počela je u 10 sati, dok u 12 sati počinje izlaganje programa rada kandidata za glavnog tužioca. 

Tadić, Kajmaković i Halilović u najužem izboru

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH danas će, kako je planirano, birati novog glavnog državnog tužioca. Ova pozicija ostala je upražnjena još 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen s ove funkcije.

Tužilaštvo BiH tako će danas, nakon skoro dvije i po godine, konačno dobiti stalnog šefa ove državne pravosudne institucije na mandat od šest godina. U utrci za ovu poziciju u užem izboru ostali su Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca, državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.   

Oni će članovima VSTV-a najprije iznijeti programe rada, nakon čega će se odlučiti ko ima najbolje reference za ovu vrlo važnu funkciju.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a. Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ova tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.

S druge strane, dok se čeka izbor novog čelnika, bivšeg glavnog tužioca Salihovića krajem sedmice očekuje početak suđenje, i to po optužnici Tužilaštva BiH, za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, zbog čega je i smijenjen.

SDA je jučer ultimativno zatražila od VSTV-a da na ovu poziciju bude izabran Bošnjak, što je u pravosudnim krugovima ocijenjeno kao pritisak na rad VSTV-a. 

Biografije

Diana Kajmaković

Diana Kajmaković rođena je 1966. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao pripravnik u Općinskom sudu II. Ona je 2003. imenovana za kantonalnog tužioca u Tužilaštvu KS, a za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je odlukom VSTV-a u maju 2008. godine.

Vodila je predmet u slučaju "Zijad Turković i drugi", okarakteriziran kao najznačajniji poslijeratni predmet usmjeren protiv organiziranog kriminala u BiH. Turković je osuđen na 40 godina zatvora, a njegova grupa na ukupno 95 godina.

Gordana Tadić

Gordana Tadić, odlukom VSTV-a iz septembra 2016. godine, obavlja dužnost v. d. glavnog tužioca BiH. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine.

Bila je i zamjenica glavnog tužioca od jula 2014. godine, a prije toga je obavljala dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona od početka 2012. godine do kraja 2013. godine.

Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i rukovodioca Odsjeka I imenovana je u februaru 2014. godine, od kada je rukovodila Posebnim odjelom za ratne zločine. Iza sebe ima bogato iskustvo.

Munib Halilović 

Munib Halilović rođen je 12. aprila 1965. godine u Konjicu. Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1989. godine.

Prvo zaposlenje imao je kao inspektor za opći kriminal u SJB Konjic i na toj poziciji ostaje do februara 1994. godine, kada je imenovan za zamjenika glavnog općinskog javnog tužioca. Tokom 1999. i 2000. godine obavljao je i dužnost vršioca dužnosti glavnog općinskog tužioca u Konjicu.

Bio je i predsjednik Općinskog suda u Konjicu do 2003. godine. Od marta 2007. godine do juna 2014. godine bio je i tužilac Tužilaštva BiH. Trenutno je zaposlen na poziciji federalnog tužioca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.