USPJEH

Randa Natraš ostvaruje svjetske rezultate u području satelitske geodezije

Pohađala školu Svemirsko vrijeme i Globalni navigacioni satelitski sistemi“

Piše: E. Crnkić

23.1.2019

Randa Natraš: Jedina naučnica iz satelitske geodezije u BiH. Privatni album

Diplomirana inžinjerka geodezije Randa Natraš, mlada Travničanka, jedina je naučnica u oblasti satelitske geodezije koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na međunarodnoj radionici u Šangaju, kao i na mnogim drugim naučnim događajima širom svijeta.

Njen naučni rad bazira se na razvoju prvog regionalnog korekcionog modela visoke rezolucije i preciznosti za satelitsko pozicioniranje za područje Bosne i Hercegovine.

Model je razvijen da minimizira utjecaj Zemljine gornje atmosfere na prostiranje satelitskog signala, koji predstavlja najveći izvor grešaka u satelitskom pozicioniranju i navigaciji.

Naučni projekt je podržan istraživačkim grantom Austrijske agencije za međunarodnu mobilnost i saradnju u području obrazovanja, nauke i istraživanja (OeAD) i proveden je na Tehničkom Univerzitetu u Beču u periodu od 9 mjeseci.

Rezultati projekta prezentirani su na svjetskim naučnim događajima kao što su Generalna skupština Evropske unije, Geonauka u Beču, Samit o svemirskoj geodeziji u Berlinu, Međunarodna radionica u Astronomskom opservatoriju u Šangaju, dok je prvo naučno istraživanje više atmosfere iznad područja BiH, koristeći opažanja navigacionih satelitskih sistema, rađeno u sklopu Randinog magistarskog rada, predstavljeno na naučnom simpoziju u Japanu.

Također za dodatnu edukaciju Randa je pohađala školu Svemirsko vrijeme i Globalni navigacioni satelitski sistemi Međunarodne inicijative za svemirsko vrijeme, gdje su predavači bili eminentni svjetski stručnjaci iz NASA-e, Boston koledža, Međunarodnog centra za teorijsku fiziku, Univerziteta Sorbone i dr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.