ŽIVOT

Brazilac zaljubljen u BiH, prvo ga naučili ovdašnje psovke

Kod kuće, u Sao Paulu, ima desetine knjiga o Bosni

Malinverni: U Sarajevu i Banjoj Luci osjećam se kao kod kuće

G. DAKIĆ

23.1.2019

Brazilac Nejtan Malinverni zaljubljen je u zemlje bivše Jugoslavije bezmalo dvije decenije, a ponajviše u Bosnu i Hercegovinu. Nejtan je već posjetio Sarajevo i Mostar, a prije nekoliko dana stigao je i u Banju Luku.

- Odmalena sam zaljubljen u zemlje bivše Jugoslavije. Posjetio sam do sada Srbiju, Hrvatsku i BiH. U Sarajevu i u Banjoj Luci osjećam se kao kod kuće. Znam mnogo o BiH, jer kod kuće, u Sao Paulu, imam desetine knjiga o Bosni - kazao je Malinverni za „Avaz“.

O Bosni, kaže, zna mnogo, ali još nije naučio „nijedan od tri jezika“. Zna nekoliko fraza i - psovke. Prvi put je došao na Balkan 2005. godine. Posjetio je Zagreb i tamo je proslavio 20. rođendan. Sedam godina kasnije posjetio je Sarajevo. Prijateljima stalno priča o tim zemljama i gradovima u kojima je bio.

- Oni mnogo znaju o BiH iz mojih priča. Znaju sve o ćevapima, o bureku i o rakiji. I ja pamtim najviše rakiju. Prvi put sam je probao prije više od deset godina i nemam lijepe uspomene na naše prvo poznanstvo, ali kasnije sam naučio kako je treba piti - istakao je Malinverni.

Voli „Dubiozu“

Među Nejtanovim omiljenim grupama je i „Dubioza kolektiv“. Kaže da je poslušao sve njene pjesme i da mu se dopadaju. - Imaju dobar ritam, a i tekstovi su sjajni. Dopada mi se ta kritična nota koju prepoznajem u njihovim tekstovima. To su sjajne poruke - rekao je Nejtan Malinverni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.