NEVRIJEME Nakon zahtjeva za pomoć

Timovi FUCZ-a danas će stanovnicima sela Kamenica kod Pala dostaviti hranu i lijekove

Zbog velikih snježnih padavina koje su posljednjih dana pogodile područje ove općine, proglašeno je stanje prirodne nesreće

Avaz.ba
23.01.2019 10:24

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) odlučila je odmah djelovati nakon zahtjeva za pomoć u dostavi hrane, lijekova i čišćenja snijega do sela Kamenica u općini Pale-Prača koji je FUCZ-u uputio načelnik ove općine.

Zbog velikih snježnih padavina koje su posljednjih dana pogodile područje općine Pale (FBiH), proglašeno je stanje prirodne nesreće jer je bilo potrebno hitno djelovati u smislu zaštite i spašavanja ugroženog stanovništva ove najmanje (po broju stanovnika) općine u BiH i njihove imovine.

U odsječenom selu Kamenica, osim nevolja sa snijegom, u 21. stoljeću nema struje jer je elektroenergetska mreža uništena tokom proteklog rata.

Posebno je hitna pomoć potrebna povratniku Zuferu Tatliću, s kojim su izgubili kontakt jer mu je vjerovatno nestalo goriva za agregat kojim je dopunjavao bateriju mobitela.

Timovi FUCZ-a danas će ujedno i na licu mjesta procijeniti situaciju vezanu za eventualno angažiranje teške mehanizacije FUCZ-a da bi se od snijega očistila ova putna komunikacija i deblokiralo selo.

Timovi FUCZ-a s motornim sankama (troje lahke sanke i jedne teške sa prikolicom-saonicama), danas će stanovnicima odsječenog sela Kamenica kod Pala dostaviti hranu i lijekove.

Nakon što je angažirana sva raspoloživa općinska mehanizacija i ljudstvo na čišćenju snijega, očišćeni su prilazi svim selima (osim puta za selo Kamenicu u dužini od oko 7 km) koja su povezana sa centrom općine – Pračom. Nakon toga donesena je odluka o prestanku stanja prirodne nesreće, ali su nove snježne padavine ponovo izazvale probleme.

Poziv je uputio i predsjednik Udruženja povratnika u Kamenicu jer postoji potreba za hitnom pomoći povratnicima u ovom selu u hrani i lijekovima koji su zbog velikog snijega do sela skoro mjesec odsječeni od svijeta, a da nevolja bude veća, selo još nije uvezano na elektroenergetski sistem zbog uništenja mreže tokom proteklog rata.

Ni Općinska služba za civilnu zaštitu, zbog velikog snijega, nije do sada uspjela dostaviti gorivo i paket sa hranom kao interventnu pomoć ovoj porodici. 

NA VRH