PORUKE

Sastanak Crnatka s ambasadoricom Rumunije: Prioritet proširenje EU na zapadni Balkan

Šest mjeseci predsjedavanja Vijećem bit će obilježeno izuzetno važnim događajima

Igor Crnadak. Arhiv

Srna

23.1.2019

Proširenje EU na zapadni Balkan, kao i pitanja mladih, bit će glavni prioritet rumunskog predsjedavanja Vijeća EU, izjavila je ambasadorica Rumunije u BiH Dana Manuela Konstatinesku, tokom susreta s ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Igorom Crnatkom.

Tokom jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, o prioritetima predsjedavanja Rumunije Vijećem EU, situaciji u BiH i procesu evropskih integracija, Konstatinesku je izrazila punu podršku Rumunije evropskim integracijama BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ona je predstavila program rumunskog predsjedništva Vijeću EU "Kohezija, zajednička evropska vrijednost", ističući da će šest mjeseci mandata biti obilježeno izuzetno važnim događajima, Brexitom, izborima za Evropski parlament i samitom u Sibiju na kojem zemlje članice treba da definiraju obrise buduće EU nakon izlaska Velike Britanije.

Crnadak je potvrdio učešće na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU i zapadnog Balkana 1. februara u Bukureštu, a na poziv ministra vanjskih poslova Rumunije Teodora Meleskanua.

Na sastanku je bilo riječi i o sastanku Radne grupe za područje zapadnog Balkana - Komiteta visokih zvaničnika Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će Rumunija za vrijeme predsjedavanja Vijeća EU zajedno sa BiH, koja predsjedava SEECP-om, organizirati u martu u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.