DOPISI

Konaković nezadovoljan odlukom "Transparency Internationala": Žele da čekamo da zakon napišu oni koji se protiv njega bore

Pita se kako mogu znati kako će izgledati dokumenti koji još nisu ni ugledali svjetlo dana

Dino Konaković. Arhiv

Avaz.ba

23.1.2019

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković na svom Facebook profilu prokomentirao je dopis koji je uputio "Transparency International" (TI) u BiH Vladi i Skupštini Kantona Sarajeva u kojem ističu da Nacrt zakona o imovini javnih funkcionera KS nije usklađen s propisima i međunarodnim preporukama.

Konaković je na Facebooku napisao da bi institucija koja se bori protiv korupcije (ili bi trebala) navela da Vlada KS treba čekati Federaciju da usvoji propise jer bi rješenja koja su predložena u KS u Zakonu o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija mogla biti u suprotnosti s rješenjima koja tek treba donijeti Federacija.

On također ističe da ovim postupkom TI osporava njihova nastojanja da se Sarajevo pokaže u drugačijem svjetlu.

- Danas nam je dopis poslao "Transparency International". Institucija koja se bori protiv korupcije (trebala bi). U dopisu nam kažu da bi trebali čekati Federaciju da usvoji propise i kažu da bi naša rješenja u Zakonu o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija mogla biti u suprotnosti sa rješenjima koja tek treba da donese Federacija. 

Oni kao znaju kako će izgledati dokumenti koji još nisu ni ugledali svjetlo dana?

Kažu da bi političari u Sarajevu bili u "nepovoljnom položaju" u odnosu na druge nivoe vlasti jer drugi nemaju isti zakon?

"Transparency" osporava naša nastojanja da Sarajevo pokažemo u drugačijem svjetlu. Sugerira nam da čekamo da nam zakon napišu oni koji se protiv zakona bore.

"Transparency"...

Bas tužno.

Zakon ide - napisao je Konaković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.