BANJA LUKA

Čubrilović: O nazivima RS i Federacije BiH odlučivalo se 1995. godine u Dejtonu

Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH

Čubrilović: Navodi SDA degutantni su i smiješni. Fena

Fena

23.1.2019

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena RS "provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

- Navodi SDA da je naziv RS korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH - rekao je Čubrilović.

Naveo je da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutrašnje uređenje BiH tako i na naziv Republika Srpska ,koja je kao takva verificirana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

- Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao predvidjeti razvoj situacije. Srpski narod izborio je pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini 14. septembra 1992. godine, a svojim potpisima verificirali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje - rekao je predsjednik Narodne skupštine.

Tvrdi da bi eventualno stavljanje takve inicijative na dnevni red Ustavnog suda BiH "bilo jasan znak da je projekt zvani Bosna i Hercegovina prestao da postoji, jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta".

- Zbog svega toga, onaj ko svojim inicijativama najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, snosi direktnu odgovornost za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike - dodao je Čubrilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.