TUZLANSKI KANTON

Potvrđena optužnica protiv Gangulija i GIKIL-a za onečišćenje okoliša

Ganguli, koji ima indijsko državljanstvo, pred samo podizanje optužnice je smijenjen s ove funkcije te je napustio Bosnu i Hercegovinu

Arhiv

Avaz.ba

24.1.2019

Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Debašiša Gangulija (Debasish Ganguly, 49), doskorašnjeg generalnog direktora "Global Ispat koksne industrije Lukavac" (GIKIL) i protiv tog pravnog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša.

Ganguli, koji ima indijsko državljanstvo, pred samo podizanje optužnice je smijenjen s ove funkcije te je napustio Bosnu i Hercegovinu nakon što mu je Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i vraćena mu je putna isprava.

Podsjećamo, Tužilaštvo je predlagalo određivanje mjere pritvora za Gangulija radi bojazni da će napustiti BiH, a nakon toga i da mu se produže mjere zabrane, što je Sud odbio i ukinuo te mjere.

U optužnici je Tužilaštvo, također, predložilo da se Ganguliju odredi mjera jednomjesečnog pritvora te da se za njim raspiše međunarodna potjernica jer je trenutno nedostupan organima krivičnog gonjenja u BiH, o čemu se nadležni sud još nije očitovao. Optuženi je po zakonu, a na što je bio upozoren, bio u obavezi da o svakoj promjeni adrese obavijesti Sud ili Tužilaštvo, što nije učinio i što dodatno otežava njegovu dostupnost pravosuđu.

Optuženim Ganguliju i pravnom licu GIKIL se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina (2012. - 2017.) bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

Zbog propuštanja ulaganja u ekološke projekte, različitim vještačenjima i stručnim analizama zraka, vode i tla, nakon nekoliko događaja u kojima je došlo do izlijevanja katrana, amonijačne vode ili drugih štetnih materija u rijeku Spreču i okolinu Lukavca tokom 2018. godine, utvrđeno je da je emisija štetnih i otrovnih polutanata, od kojih su neki i kancerogeni, dostizala od 500 do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene granične vrijednosti.

Također, optuženi su postupali suprotno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, kojim je propisano da se prilikom upravljanja opasnim supstancama ili kada se primjenjuju opasne tehnologije u proizvodnji, moraju preduzeti sve potrebne zaštitne i sigurnosne mjere kojima se opasnost po okoliš svodi na najniži stepen ili se eliminira, te se tako onečišćenjem okoliša konstantno izaziva opasnost po zdravlje ljudi, ali i životinjskog i biljnog svijeta.

Tužilaštvo je provelo detaljnu istragu u tom predmetu u saradnji s MUP-om TK, federalnim vodnim i okolišnim inspektorima, a u istragu su bili uključeni i vještaci i stručna lica u oblasti okoliša, kantonalne inspekcije, firma za kvalitet, standardizaciju i ekologiju, kao i Agencija za vodno područje sliva rijeke Save.

Uz optužnicu, nadležnom sudu priloženi su brojni dokazi: vještačenja, stručne analize, zapisnici o inspekcijskom nadzoru i drugi dokazni materijali.

Također, nadležnom sudu predloženo je da se Ganguliju izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti na odgovornoj poziciji u javnim ili privatnih preduzećima u BiH u trajanju od pet godina, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.