REAKCIJE Visoki predstavnik u BiH o najavi o osporavanju naziva RS pred Ustavnim sudom BiH

Incko: Inicijativa SDA je neodgovorna i kontraproduktivna

Visoki predstavnik pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljnjih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima

Srna
24.01.2019 12:44

Incko: Prema Ustavu, BiH se sastoji od dva entiteta

Foto: Arhiv

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) rekao je da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima te podsjetio da se, prema Ustavu BiH, BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Incko je izjavio Srni da Upravni odbor Vijeća za provođenje mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta.

Visoki predstavnik je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljnjih polarizirajućih poteza i retorike te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

Zbog djelimične blokade vlasti u Vašingtonu, u Američkoj ambasadi u BiH nisu bili u mogućnosti da daju stav u vezi s inicijativom SDA.

Stranka demokratske akcije saopćila je jučer da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva sa Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i "inicijativu za razdruživanje u BiH".

Dodik je tim povodom za danas sazvao sastanak lidera svih srpskih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

NA VRH