SARAJEVO

Bakir Izetbegović: Nadamo se da će Dodik i SNSD promijeniti ponašanje i onda nećemo tražiti promjenu imena RS

Ovo radimo zato što je intenziviran napad na BiH, njen suverenitet i EU put

Izetbegović: Dodik je u stalnoj ofanzivi na BiH. T. Saletović

M. AŠČIĆ

24.1.2019

Bakir Izetbegović, lider SDA, odgovorio je danas na izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, a u vezi s incijativom SDA o promijeni imena entiteta Republika Srpska. 

Izetbegović je na konferenciji za medije u Centrali SDA u Sarajevu kazao da je svima jasno da su Bošnjaci i Hrvati na četvrtom i petom mjestu u RS i da su teško diskriminirani.

- Ovo radimo zato što je intenziviran napad na BiH, njen suverenitet i EU put. Dodik kao da uopće ne želi da imenujemo mandatara i time stvara krizu - rekao je Izetbegović.

Za Dodika je rekao da je u stalnoj ofanzivi na BiH.  

- Vrijeme je da se kaže "dosta je". RS smo prihvatili jer smo željeli mir, ali nismo prihvatili nastavak ponižavanja - kazao je Izetbegović.

SDA će dati jedan rok i šansu da se stanje promijeni, pojasnio je. Istakao je da se nada da će SNSD promijeniti ponašanje te da onda neće tražiti ukidanje imena RS.

- Zašto se RS boji da vide jesmo li u pravu. Neka nas puste da vidimo jesmo li, te da pitamo Ustavni sud BiH. Vrijeme je da podvučemo crvenu liniju i stanemo na loptu, dosta je više - kazao je on i pozvao Dodika da nađe partnera među Bošnjacima i drugim strankama.

Na pitanje ima li podršku ostalih partija za apelaciju i šta bi mogao reći Ustavni sud BiH, Izetbegović je kazao da samo brani interese BiH.

- Diplomati, općenito, hodaju "kao po jajima" - rekao je on, komentirajući reakcije OHR-a i Ambasade Rusije.

Kazao je da ne zna kako će ostale stranke reagirati i hoće li ga podržati u ovome.

Dodao je da je s Dodikom razgovarao da se smiri situacija, ali da je on nastavio po starom.

Najavio je krizu na državnom nivou, ali je rekao da tu krizu neće izazvati SDA.

O izboru Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu rekao je da je to izraz dominacije i ranijih dogovora i dodao da je vrh pravosuđa očišćen od Bošnjaka.

Na pitanje novinara zašto SDA nije smetao izbor Meddžide Kreso i Gorana Salihovića u vrh pravosuđa, odgovorio je da "Salihović nije Bošnjak" .

U vezi s formiranjem vlasti, kazao je da je, kada je u pitanju Bh. blok, sa svima razgovorao te da je velika vjerovatnoća da će SDA koalirati s Bh. blokom. 

Dao je rok RS da se u narednih šest mjeseci "poprave" kako apelacija ne bi bila upućena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.