SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv Muniba Ahmetspahića za terorizam

Srna

24.1.2019

Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića (28) koji se tereti za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Tužilaštvo BiH odgovornost optuženog dokazivat će pozivanjem devet svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem dokaznih materijala, navedeno je u saopćenju.

Ahmetspahić, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog povezanosti sa terorizmom, prvi put otputovao u Siriju 2013. godine.

- On je sa bratom Mevludinom Ahmetspahićem s aerodroma u Sarajevu avionom za Istanbul otputovao 14. maja 2013. godine. Odatle su otišli u Siriju. Vratili se 26. maja 2013. godine zato što je brat psihički obolio", navedeno je u njihovim dosijeima.

Službenici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su ga krajem novembra prošle godine na sarajevskom aerodromu.

Istraga protiv njega vođena je u okviru predmeta kodnog naziva "Damask", koju sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inostranstvu provodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo ga tereti da je u dva navrata, sa ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama, između 2013. i 2018. godine boravio na području Sirije i Iraka, gdje se pridružio paravojnim formacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.