TUŽILAŠTVO TK

Potvrđena optužnica protiv komandira u Lukavcu koji je odavao službene tajne i krivotvorio isprave

Avaz.ba

24.1.2019

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nermina Bandića (48) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da je kao komandir Policijske stanice Lukavac, sa ovlaštenjem da povremeno obavlja i funkciju načelnika Policijske uprave Lukavac, počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Optužnicom se Bandić tereti da je u junu 2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu MUP-a TK sa razinom povjerljivosti „interno“ i da je takve podatke, koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje, prenio jednoj osobi za koju su ti podaci bili vezani.

Također, optužen je i da je krajem maja 2018. godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte sa tim kriminalno aktivnim licem, iako je utvrđeno da je imao na desetine privatnih kontakata sa istim i da se s njim sastajao.

Bandić je nakon otvaranja istrage u ovom Tužilaštvu suspendovan sa radnog mjesta i funkcije.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u BiH u periodu od 5 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.